Aftonbladet
Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Camilla Henemark: ”Jag föll - och rökte cannabis”

Camilla Henemark om nya återfallet som slutade med knarkdom: Jag tappade fotfästet efter schlagern

Ångesten över att bli hemlös igen ledde till alkohol och droger.

Nu väljer Camilla Henemark att tala ut om narkotikabrottet på Valborgs­mässoafton.

– Jag har inte råd att förlora mer, säger hon till Nöjesbladet.

I går skrev Nöjesbladet att en känd artist dömts till narkotikabrott för att ha ­använt cannabis.

Nu väljer Camilla Henemark, 48, att berätta varför hon rökte på under Valborgsfesten hos en granne.

”Månader av ångest”

Tiden efter Melodifestivalen var tuff. Under uppmärksammade omständigheter sparkades hon från Army of Lovers. När hon sedan riskerade att bli ­bostadslös brast det.

– Jag tappade fotfästet ­efter Melodifestivalen, ­hade en tråkig vår och trodde att jag skulle bli hemlös igen. Det var på det berömda håret. Det har kostat mig så många veckor, månader av ångest. Så att jag både drack och ... ja, på Valborgsmässoafton rökte jag cannabis, ­säger hon.

Henemark har varit ­öppen med att hon haft problem med sin psykiska hälsa och sin tid som hemlös. Om självmordstankarna och hur hon självmedicinerade med droger och alkohol. I ”Berg flyttar in” visade hon upp sitt nya hem på ett stödboende i Stockholm.

Enligt Henemark var miljön på boendet inte bra för någon som försökte komma till rätta med livet.

– Det är gruppvåldtäkter, mord och allt möjligt där. Många sjuka människor bor där. Även jag föll och jag tror det var i sista sekunden jag flyttade därifrån. Jag har inte råd att förlora mer. ­Ingen väg tillbaka är spikrak, säger hon.

Hon flyttade in i sin nya bostad i ett lugnt Stockholmsområde för mindre än två veckor sedan. Egentligen skulle det ha skett ­tidigare men på grund av narkotikabrottet var det osäkert om hon skulle få flytta in.

”Glad att få chansen”

– Det var därför det tog sån tid. Jag har bott här i knappt två veckor på grund av det som hände. Tack ­gode gud är det löst nu. ­Hade det varit bättre om jag bott kvar där? Eller om jag blivit hemlös igen? Nej. ­Inte när man ska försöka komma tillbaka. Jag tackar de som hade det goda omdömet att ge mig en ny chans i livet, säger hon.

I höst medverkar hon i ”Trinny och Susannah stylar om kändis-Sverige” på Sjuan. Hon berättade självmant för produktionen om vad som hände på Valborg.

– Jag är glad att de ger en människa chansen att komma tillbaka och jobba igen. Annars verkar det bara ­vara män som får komma tillbaka vare sig om de har slagit någon eller tagit narkotika. Ta Plura till exempel: knarka och få ett eget tv-program. Samma sak med Patrik Sjöberg. Men kvinnor? Nej. Och kvinnor i övre medelåldern? Absolut inte, säger hon.

Hon oroar sig inte för att domen kan påverka karriären.

– Jag kunde förneka som alla andra. Men jag är inte sån. Jag står för mina misstag för att kunna visa att det faktiskt går att resa sig igen. Jag hoppas att folk har förståelse för att jag inhalerade på Valborgsmässoafton i min förra bostad. Att jag halkade. Kanske behövde jag komma till ett lugnare område. Och jag hoppas att jag kan få avsluta det här flackandet och få lugn och ro, säger hon.

I polisförhör erkände ­Henemark nyttjande av narkotika men förnekade innehav.

Straffet för att ha rökt cannabis blev 30 dagsböter, 1 500 kronor.

Fick sparken – i ett öppet brev

Army of Lovers återförenades för att ställa upp i Melodifestivalen 2013. De åkte ut redan i deltävlingen i ­Malmö.

Henemark tog emot stark kritik för att ha mimat illa under numret.

Bara dagar efter att de hade åkt ur fick hon sparken i ett öppet brev som Alexander Bard skickade ut till utvalda journalister och Camilla själv.

En kort tid senare uppträde Army of Lovers med Dominika Peczynski som ­ersättare. På scen knivhögg Bard en ­Camilla-liknande docka.

Henemark skrev själv ett öppet brev om efterspelet. ”Jag var livrädd men jag tog chansen och även om jag råkade ut för ett smutsigt efterspel, där jag än en gång fick sparken offentligt, vet jag att jag gjorde rätt”, skrev hon då.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet