Så förstod von Brömssen att Hellström var ett geni

”Han har hela hjärtat vidöppet”

1 av 3 | Foto: Patrik Österberg
Uppträdde tillsammans Håkan Hellström och Tomas von Brömssen har sjungit tillsammans vid två tillfällen. ”Att stå på scen med honom blir ett slags frikyrkomöte. Alla normala lagar upphävs”, säger Tomas.
NÖJE

GÖTEBORG. Tomas von Brömssen kunde först inte höra storheten hos Håkan Hellström.

Det krävdes att han läste sångtexterna.

– Det är ju som Evert Taube om man skalar bort lite grann, säger Tomas von Brömssen. Det är bara att Håkan betonar så knäppt att man blir galen.

Tomas von Brömssen upptäckte Hellström via gitarristen Göran Berg. Han föreslog att de skulle tolka Hellström i föreställningen ”Tidernas förälskelse”.

– Nej, jag är för gammal, sa jag. Men så tog vi fram texten på ”För sent för edelweiss” och jag provade att sjunga. Det var jättebra. Visa. Poesi. Det var först då jag upptäckte honom, via texterna.

Nu har Tomas von Brömssen uppträtt tillsammans med Håkan Hellström vid två tillfällen. För 18 000 som entusiastiskt sjöng med i Slottsskogen i Göteborg. Och vid ”Allsång på Skansen” för 26 000.

– Att stå på scen med honom blir ett slags frikyrkomöte. Alla normala lagar upphävs. Man går in i ett allmänt varmt kärleksfullt töcken. Han är otrolig som scenperson, hela hjärtat vidöppet. Det rummet han skapar, där är man så jävla välkommen.

Vilken Håkan-låt är din favorit?

– Jag kan bara en och en halv. Jag är ny i hans värld och hans repertoar. "Du är snart där" sjöng jag med i på Skansen. Det är en kanontext. Folk kom fram efteråt, mogna människor var alldeles tagna.

”Helt makalöst”

Tomas von Brömssen jobbade mycket tillsammans med göteborgsprofilen Sten-Åke Cederhök. Deras rollfigurer Albert och Herbert hörde hemma i det Haga som Håkan Hellström sjunger om.

”Hitta mig när som helst På samma gator som Cederhök”

– Jag hörde inte att han sjöng Cederhök när jag hårde Håkans inspelning av ”Du är snart där”, säger Tomas von Brömssen och härmar Hellströms frasering.

– Vi bestämde oss på Skansen att jag skulle säga namnet tydligare.

Göteborg har aldrig filmats så romantiskt.

– Helt makalöst. Herregud! Bor jag i den här stan? Är den så fin? Vad härligt. Äntligen. Skönt att det inte är goa gubbar och hej tralaala, säger Tomas von Brömssen. Utan som en saga.

FAKTA

Namn: Tomas Birger von Brömssen.

Ålder: 70, född den 8 maj 1943.

Bor: Göteborg.

Familj: Gift med Dorthe Pedersen.

Roller i urval: ”Albert & Herbert”, ”Mannen från Mallorca”, ”Mitt liv som hund”, ”Ormens väg på hälleberget”, ”En på miljonen”, ”Adam och Eva”, ”Saltön”, ”Kronjuvelerna”, ”Små citroner gula”.

Aktuell: Som farfar Rolle i ”Känn ingen sorg”