Så ska skräckrockaren skaffa dubbelgångare

Rockveteranen vill träna upp en kopia av sig själv

I bra form Alice Cooper säger själv att han mår bättre fysiskt än han någonsin gjort tidigare. Men enligt 65-åringen finns det inga garantier för att han för behålla hälsan och han har därför en reservplan - att hitta sin egen dubbelgångare.
NÖJE

När Alice Cooper, 65, ­kastar in handduken kan en kopia ta hans plats.

Rockveteranen har ­planer på att hitta en ­dubbelgångare som tar showen in i framtiden.

– Jag skulle älska att ­lära upp någon att bli ­Alice, säger Cooper till Nöjesbladet.

Han har undvikit spriten sedan 1980. Men det är ­tydligt att samtalsämnet fortfarande intresserar Sverige-aktuella Alice Cooper.

– Allt pekade på att jag själv skulle bli en död alkoholist, säger Cooper.

Men så blev det inte. Nu är han 65 år och enligt ­honom själv i bättre fysisk form än någonsin tidigare.

– Jag är ett vandrande ­mirakel. Förut var jag ­besatt av flaskan. Jag har bekämpat mina stora demoner, men alltid när en demon försvinner dyker en annan upp, säger han.

Är kristen

Han talar också gärna om sin djupa tro på Gud. Men poängterar att tro är något personligt, och att han aldrig kommer att stå på scen och ”slå biblar i huvudet på folk”.

– Ska man tro på Bibeln så kan man inte bara tro på de delar man gillar. Jag menar att om man ska tro så bör man tro på hela grejen. Många har uppfattningen att man som kristen inte kan hålla på med rock ’n’ roll. Jag har aldrig förstått det, och det står inte i Bibeln, säger han.

Han hoppas att han har många år kvar som artist, men förstår att han i sin ­ålder inte kan vara säker på någonting.

– Det finns inte ens en tanke på att bli pensionär. Men ifall något händer som ger mig fysiska eller psykiska problem, eller om folk slutar komma till spelningarna. Då vet jag att jag är slut, säger han.

”En fiktiv karaktär”

En reservplan är att hitta en ny ”Alice Cooper” ifall kroppen inte håller (men han hoppas det är långt fram i tiden).

– När jag är 90 eller något kan jag hitta någon som spelar rollen. Jag har alltid sett Alice Cooper som en fiktiv karaktär. Han är samma typ av fiktiva figur som Kapten Krok eller Dracula. Eller Batman eller vem som helst. Men han har all denna musik bakom sig, säger han.

”Koll på attityden”

Denna nya ”Alice Cooper” skulle han kunna lära upp.

– Det handlar inte bara om att lära sig låtarna. Personen behöver ha koll på attityden. Och vilka ramar man ska hålla sig inom. När min figur går ut kan inte vad som helst hända. Det finns vissa ord figuren inte kan säga. Man skulle behöva ­lära sig personligheten helt och hållet.

Skräckrockare Alice Cooper om...

... Sverige:

- Sverige har alltid varit bra mot Alice Cooper. Vi känner oss hemma där. Min gitarrist Ryan Roxie bor ju i Stockholm. Men det spelar ingen roll om vi är i Texas eller i Sverige. Vi kör samma show varje kväll.

... ny platta:

- Jag jobbar med en coverplatta. Har aldrig gjort en sådan förut. Jag ska begränsa mig och göra låtar kopplade till ”The Hollywood ­vampires” (informell klubb som ­utgjordes av manliga musiker. ­Deras gemensamma nämnare var spriten och musiken). Jag hade en massa döda vänner som söp hårt, exempelvis Harry Nilsson, John Lennon och Keith Moon.

... vägen till nykterhet:

Doktorn sa att om jag inte hade slutat dricka skulle jag dött. Jag var en av dem som drack mest och ­brukade tömma en whiskyflaska om dagen. Jag fick ta itu med det ifall jag skulle fortsätta turnera i ­decennier och även göra fler skivor. Och jag gjorde det.

ARTIKELN HANDLAR OM