Uppmanade lyssnare att lägga sig – anmäls

Rickard Olsson retade upp radiolyssnare ordentligt

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Rickard Olsson uppmanade en lyssnare att gå till sängs. Nu anmäls Sveriges Radio P4:s "Karlavagnen". ”Det var en extremt lättkränkt anmälare måste jag säga”, säger programledaren.
NÖJE

Rickard Olsson uppmanade en lyssnare att gå till sängs.

Nu anmäls Sveriges Radio P4:s "Karlavagnen".

– Det var en extremt lättkränkt anmälare måste jag säga, säger programledaren.

– Ja, "Skogsmullen", du är 14 år och klockan är 23.30. Gå och lägg dig säger vi och tar in nästa telefonör, sa Rickard Olsson, 46, efter att läst upp insändarens sms i P4:s "Karlavagnen".

Den 14-årige lyssnaren hade skrivit in till programmet och berättat att han föredrog jakt och fiske framför tekniska nymodigheter.

"Skogsmullen" var insändarens eget val av signatur.

Men nu har programmet anmälts till Myndigheten för radio och tv. Anmälarna skriver: "Olsson svarade Skogsmulle gå och lägg dig. Det tycker vi är helt fel av Rickard att säga så till en 14-åring som inte var intresserad av varken dator eller mobiltelefoni utan helt naturliga saker. Man svarar inte så i ett radioprogram oavsett ålder."

”Extremt lättkränkt”

Tv-profilen skakar inte direkt i skorna när Nöjesbladet ringer upp.

– Klockan var halv tolv på kvällen. Då sa jag, lite som en förälder, att "du kanske ska gå och lägga dig". Men det var ju ingen värdering i intressena. Det var en extremt lättkränkt anmälare måste jag säga, säger Rickard Olsson.

– Det var en oväntad ingång av anmälaren på det jag sa.

Så du har inte märkt av någon ytterligare kritik?

– Ha ha, nej det har varit tyst som i graven. Jag är glad att vi hade lyssnare.

Rickard Olsson understryker att han absolut inte menat något illa med kommentaren.

– Verkligen inte. Man får söka länge för att hitta någon slags uppsåt till att vara elak i det jag sa. Allt går ju att misstolka. Och det är väl det som den här anmälaren har gjort, säger programledaren.
Han fortsätter:

– Medvetna misstolkningar är svåra att ta ansvar för. Alternativet är ju att vara helt lam som person i radio eller tv.

Men det här är inte första gången du anmäls?

– Nej, men jag har aldrig blivit fälld heller. Förutom en gång när jag hade en t-shirt på mig där det stod "Gay Dad". Det här var under "Bullen"-tiden.

Varför blev du fälld?

– Det var ett popband. Anmälaren anmälde för att han blev provocerad av själva "Gay Dad"-grejen. Personen tyckte det var ett ställningstagande och att SVT:s programledare inte ska hålla på med det, säger Rickard Olsson.

”Har blivit distanslösa”

Han fälldes till slut för otillbörligt gynnande, vilket alltså inte hade någonting att göra med den ursprungliga anmälningen.

– Det roliga var att anmälaren hade skrivit att det blivit så jobbigt därhemma, för t-shirten hade givit upphov till en diskussion som pågått hela kvällen. Man tänkte "ja, det är väl jättebra att ni får diskutera det".

2010 stämdes SVT av Anna Wahlgren, efter en kommentar från Rickard Olsson i "Vem vet mest.

De friades i alla instanser.

Vad önskar du dig just nu?

– Just nu, efter den här intervjun: Att det fanns mer självdistans i det offentliga samtalet. Jag kan tycka att vi har blivit lite distanslösa och lättkränkta. Vi har blivit så bokstavstrogna, säger Rickard Olsson.