Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Gaykuppar - igen

Här trotsar ’Körslaget’-Rickard TV4Dogge: Konstigt att de får göra det

Efter förra veckans Pridekupp satte TV4 ner foten: ”Politisera inte underhållnings-tv”.

I går svarade Rickard ­Söderbergs kör med en ­homokyss.

- Vi ville lyfta frågan om en typ av kärlek som ­utsätts för mycket hat, ­säger han.

Smack!

I TV4:s ”Körslaget” fortsätter operasångaren Rickard ­Söderberg, 38, att ta ställning.

Under säsongspremiären förra veckan intog hans Halmstadskör scenen med Prideflaggor och körledaren bar en regnbågsfärgad sjal.

Inför direktsändningen i går kom TV4, enligt en produktionskälla, med tydliga ­direktiv: politik och kampanjer har inget i ”Körslaget” att göra.

”Inte en tävling”

I går avslutades Halmstadskörens tolkning av ”Mamma mia” med att två kvinnliga körmedlemmar kysstes.

- De har valt att vi inte ska ha den typen av symboler. Därför fick vi göra det på ett annat sätt den här veckan. För mig är ”Körslaget” inte så mycket en tävling utan mer en plattform för att lyfta viktiga frågor, säger Rickard Söderberg.

Han fortsätter:

- Och en av de frågorna är att kärlek alltid är bättre än hat. Och det vi gjorde i dag är en typ av kärlek som utsätts för mycket hat. Därför ville vi lyfta den frågan med lust och glädje. De som kysstes är ju hetero och har förhållanden. Därför fick vi ha kyssträning hela veckan, säger Rickard Söderberg.

Enligt en källa i produktionen har Söderbergs ställningstaganden lett till upprörda känslor i Dogge Dogge­litos kör. Botkyrkakören hade själv planerat att lyfta upp kampanjen ”Låt Lisa få komma hem” - om en liten flicka som placerats i jourhem - i sitt scennummer men fått nej. Körledaren och flera av medlemmarna ska ha reagerat starkt och känt att TV4 varit orättvisa.

Efter sändningen tonar Doggelito ned känslorna.

- Jag vill bara fokusera på vår grej. Det kan vara konstigt att ett lag får ta ställning men inte ett annat. Vi har sagt att vi vill göra det och de har sagt nej, väldigt tydligt. Vad ska jag göra? Jag kan inte göra mycket mer, säger han.

När Rickard Söderberg får frågan hur andra körer reagerat ler han hemlighetsfullt.

- Det får du fråga någon ­annan, säger han.

”Ingen plattform”

Anika Beclijevski på TV4 är exekutiv producent för ”Körslaget”.

- Jag anser inte att vi är en plattform för att lyfta några som helst kampanjer utan vårt fokus är musik. Nu var det två kvinnor som kysste varandra men jag tycker ­inte det behöver ses som en slags kampanj.

Det här är kampanjen ”Låt Lisa få komma hem”

Elva månader gammal såg Lisa sin mamma mördas av pappa.

Hon fördes till sin mormor och morfar som ansågs självklara som vårdnadshavare. Efter tre år flyttades hon utan förvarning till ett jourhem.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet