”Paradise Hotel”-Emelie drogades i Alanya

”Mitt hjärta slutade att slå”

NÖJE

”Paradise Hotel”-Emelie drogades med GHB.

Det höll på att ta hennes liv.

– Mitt hjärta slutade att slå, säger hon.

Emelie Rydberg.

”Paradise hotel”-deltagaren Emelie Rydberg, 23, är 18 år gammal när hon åker på en charterresa till Alanya i Turkiet. Första kvällen går hon och kompisen till en bar där Emelie varit två månader tidigare.

Hon känner alla i personalen. Alla servitörer, bartenders och dj:s.

Det räddar hennes liv.

Slår till

– Jag är rätt galen när jag festar, väldigt social och kärleksfull, så när de spelar min favoritlåt hoppar jag upp på baren och börjar dansa, säger hon.

– Då kommer det fram en väldigt skum man som jag viftar i väg. Jag säger att jag inte är intresserad.

Kvar på bardisken står ölen som hon precis har köpt. När Emelie hoppar ner ser hon att den har skummat, att färgen blivit grumligare. Mannen som kommit fram tidigare tittar på henne från ett hörn när hon tar en klunk av ölen.

Det slår till direkt.

”Hade dött”

– Det sista jag minns är att jag försöker ta mig upp till övervåningen där toaletterna finns och att jag sedan kräks jättemycket, säger hon.

Sedan blir det svart.

Emelie tappar medvetandet och personalen får dra henne ut från toaletten. Hon skakar i hela kroppen och det kommer fradga ur munnen.

– Efter ungefär tio minuter slutar mitt hjärta att slå. Så en av servitörerna gör hjärt – och lungräddning på mig samtidigt som en annan ringer en ambulans, säger hon.

Men ambulansen får inte köra in på bargatorna som ligger i hamnen. En av servitörerna inser allvaret och lyfter Emelie över axeln. Sedan springer han med henne genom hela hamnen.

– Jag vet i dag att jag hade dött där i Alanya om jag inte hade lärt känna de där servitörerna på det sättet jag hade gjort. Då hade jag inte haft någon som räddade livet på mig den kvällen, säger hon.

Inte lika naiv

Emelie vaknar upp på ett sjukhus där läkarna konstaterar att hon blivit drogad med en överdos av GHB, också kallad för en ”rapedrug" eller ”partydrog”. Drogen används i många fall för att göra kvinnor medvetslösa, men leder i för stor dos till koma – eller död.

– Även om det är jätteobehagligt att något sånt här har hänt mig, så har det gjort mig mer försiktig. Jag tar inte emot dricka om jag inte sett var den kommer ifrån och jag är inte lika naiv som tidigare, säger hon.

I ”Paradise hotel”, som sänds i TV3, är festandet en stor del av vardagen, men händelsen i Alanya har inte påverkat Emelie märkvärt vare sig psykiskt eller fysiskt.

– Jag vill bara att andra unga människor som åker i väg till Alanya, eller ställen som Kos och Ayia Napa, ska vara försktiga. Saker och ting som man tänker händer alla andra, det kan också hända en själv, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM