Klart för nya Beck-filmer

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Persbrandt och Haber är tillbaka i sina roller – gör åtta nya delar

1 av 2 | Foto: FILMLANCE INTERNATIONAL
BÖRJAR SNART SPELA IN Peter Haber, Mikael Persbrandt och Måns Nathanaelson är alla med i de nya filmerna. Inspelningarna startar nästa
månad i Stockholm.
NÖJE

Åtta nya ”Beck”-filmer ska filmas - med det gamla skådisgänget.

Teamet bakom kameran är nytt med ”Cockpit”- regissören som ”boss”.

– Jag har aldrig känt mig som en renodlad komediregissör, säger regissören Mårten Klingberg.

Nöjesbladet kan avslöja att Mikael Persbrandt och Peter Haber är tillbaka i rollerna som Gunvald Larsson och Martin Beck.

Inspelningarna av de nya ”Beck”-filmerna startar i februari i Stockholm. Och ja, även den kultförklarade ”Grannen”, spelad av Ingvar Hirdwall, återvänder.

Regissören Mårten Klingberg (”Cockpit”, ”Offside”) regisserar de två första filmerna och är en av manusförfattarna. Även Mikael Syrén (”Kvarteret Skatan”), Antonia Pyk (”Cornelis”) och Daniel Karlsson (”Hallonbåtsflyktingen”) skriver.

Humorn är viktig

– Vi är måna om grundvärdena i ”Beck”. Vi tar in kreatörer som tillför och förändrar småsaker. Vi jobbar med subtila förändringar som man kan känna igen sig i och anpassa efter i dag, säger Tomas Michaelsson, producent på Filmlance.

Klingberg, som annars mest är förknippad med komedier, sätter standarden med de två första filmerna som ”konceptuerande regissör”.

– Min grundhållning till regi är att göra situationerna trovärdiga. Jag har aldrig känt mig som en ren­odlad komediregissör, säger Klingberg.

Han poängterar att humorn i ”Beck” är viktig. Men han har större ambitioner med filmerna, som att förstärka realismen.

Blir nya karaktärer

– Jag är intresserad av de bakomliggande orsakerna till varför människor begår allvarliga brott. Publiken ska inte bara ges möjlighet att engagera sig i våra hjältar, utan även i offer och förövare. Samtidigt är min ambition att bygga vidare på den unika kombination av humor och allvar som är seriens signum, fortsätter han.

Utöver Persbrandt, Hirdwall och Haber återvänder även Måns Nathanaelson och Rebecka Hemse.

– Det kommer också nya karaktärer som ännu inte är kontrakterade, säger Klingberg.

Filmerna produceras av Filmlance i samarbete med Nordisk film och TV4. De släpps på dvd, vod och därefter på TV4.

FAKTA

Regissören Klingberg om …

… tyska pengar:

– De tyska pengarna och det tyska intresset är en förutsättning för att det här ska bli av.

… sin gamla roll i ”Beck”:

– Jag har varit med i åtta ”Beck”-filmer som skådespelare. Min figur lär inte dyka upp igen. Det har gjorts tio filmer efter att jag försvann. Visst, man skulle kunna trycka in figuren där någonstans. Jag spelade en av poliserna sam­tidigt som jag gick filmregi­utbildningen på Dramatiska institutet. Jag sprang mellan lektioner och inspelningar med en pistol i hölstret.

Finns 26 filmer

Första filmen spelades in 1996. Nu finns det 26 filmer.

Serien har sålt 4 miljoner dvd:er, över 110 miljoner tittare har sett filmerna på TV4

genom tiderna. 1,2 miljoner besökare totalt har sett dem på bio.

Med de åtta nya filmerna kommer ”Beck”-serien att ha haft över 800 inspelnings­dagar och blir med 34 filmer den serie i svensk filmhistoria med flest avsnitt.

Regel: flytta inte

”Beck”-mallen (i urval):

– Det är extremt viktigt att man följer ”Beck-formeln”. Det är ju det man är så bra på

i USA med alla serier. Man har en kreativ grupp som håller sig inom de ramar man kommit överens om, säger Tomas Michaelsson, producent på Filmlance.

Några exempel: Martin Beck kör aldrig bil. Han flyttar aldrig. Gunvald skulle aldrig låta en skurk skämta med honom på hans bekostnad. Beck dricker calvados och äter gärna middagen på Le Chef.

– I övrigt handlar ”reglerna” mer om att karaktärerna ska bete sig troget sin ”karaktär”. Det är ett ”så där skulle inte Beck göra eller säga” som man måste identifiera i manus och ändra på. Oftast är det på dialognivå.

Joni Nykänen, Christoffer Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM