Här har ni tre riktiga schlagerprimadonnor

Möt våra nya schlagerexperter: Salomon, Aran & Belfas

1 av 6
Melodifestivalen – andra skansen? Lemurgänget tippar utgången i Melodifestivalens deltävlingar för Nöjesbladets räkning.
NÖJE

De är korkade.

Men om det är någonting primater kan så är det ­musik.

Lemurerna Salomon, Aran och Belfas är Nöjesbladets tippare i Melodifestivalen.

Alla har väl hört talas om bläckfisken Paul som så framgångsrikt tippade Tysklands matcher fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

Han satte alla matcher han tippade.

Paul blev världskändis på kuppen. Dock dog han bara fyra månader senare, om det var av chocken över det ­nyvunna kändisskapet eller andra orsaker är högst oklart.

Nöjesbladet har tidigare använt sig av schlager­sloken Eskil. Han blandade och gav men i sina ljusa stunder flåsade han Nöjesbladets schlagerkrönikör Markus Larsson i nacken.

Den här gången vänder vi oss till lemurerna Salomon, Aran och Belfas, som de kommande sex lördagarna tippar utgången i Melodifestivalen.

”Den fattar inte”

De älskar att sola, äter helst bananer, vindruvor och russin och är om man ska vara ärlig rätt korkade.

– En vanlig apa som du håller i svansen, den vänder runt och biter, en lemur som du håller i svansen, den fattar inte varför den inte kommer någonstans, säger Bosse Jonsson, djurvårdare på Skansen Akvariet där Salomon, Aran och Belfas bor.

Den där begränsade intelligensen beror på att lemuren är en halvapa. De hade det ganska härligt på Madagaskar utan några naturliga fiender och stannade därför i utveckling.

– De behövde inte vara så listiga när det inte smyger omkring leoparder och ­andra rovdjur, utan kunde ta dagen med en klackspark, säger Jonas Walhström, djurexpert och chef på Skansenakvariet.

Räddhågsna typer

Trots sin mañana-inställning till livet är lemurerna ganska rädda också. Bilderna som vi använder på alla deltagare när de ska tippa utgången får inte vara för stora.

– Det måste vara små bilder, inte större än ett spelkort, annars blir de rädda, säger Jonas Wahlström.

Men utgångsläget för att tippa Melodifestivalen är bra. Lemurer kan sin musik. Och den får gärna vara lättsmält, vilket ändå är kärnan i den musik som presenteras de kommande sex lördagarna i SVT.

– Lemurer är väldigt musikaliska. När det är allsång och lite lugnt så ser man lemurerna gunga med i musiken, säger Jonas Wahlström.

Babianer gillar Lundell

I buren bredvid för babianerna ett jävla liv. Att vi har valt rätt djur för uppgiften råder det inga tvivel om.

– Babianerna skiter fullständigt i den där musiken. Däremot när Ulf Lundell har rockkonsert på Solliden, den där dundrande rockmusiken triggar i gång babianerna så då börjar de para sig som fasen så vi har alltid ett antal ungar sex månader efter Ulf Lundells rockmusik, säger Jonas Wahlström.

ARTIKELN HANDLAR OM