Dolph Lundgren: ”Jag vill visa något annat”

1 av 3
Dolph Lundgren planerar att stanna i rutan.
NÖJE

Dolph Lundgren är tillbaka på svensk tv – som en kul kille. Nu vill han stanna i rutan.

För Nöjesbladet avslöjar han programledarvisioner och långfilmsplaner.

– Jag vill visa något annat än snubben som rusar runt och skjuter ihjäl folk, säger han.

Den amerikanska drömmen har slagit in för Dolph Lundgren, 56. Men han kittlas av att lämna action för svensk historia. Nu skriver han på krigsdramat "Nordic light".

– Det är 1917 i den svenska skärgården. Det är en spännande tid. Romantiskt på ett brutalt sätt. Vackra klänningar, stora hattar men de snackar liksom inte på latin. Jag vill ha europeiska skådisar och distribuera filmen ut i världen, säger Dolph Lundgren.

Han ska själv regissera. Det har han haft i kikaren länge, och det historiska temat ligger nära Dolph Lundgrens hjärta.

– Jag blir nostalgisk av att bli äldre. Det är kul med en anknytning bakåt och jag är väldigt intresserad av svensk historia. Det är äventyrligt och naturlig action, säger han.

Visar en ny sida

Under Melodifestivalen 2010 gjorde Dolph Lundgren programledardebut. Han hittade hem, och tänkte att han kan göra det igen. Nu leder han ”Race to the scene” på TV6. I programmet ska tävlande par lösa utmaningar förknippade med klassiska filmscener.

– Vi spelade in i Los Angeles, mitt i smeten i Hollywood, på beachen i Santa Monica, i Beverly Hills. Det var ganska häktiskt för vi åkte kors och tvärs mellan inspelningsplatser hela tiden, säger Dolph Lundgren.

I programmet visar han en ny, ”humoristisk och personlig” sida av sig själv.

– Det är lite humor. Jag vill visa någonting annat än snubben som bara rusar runt och skjuter ihjäl folk.

Är du rolig?

– Jag tycker det. Lättsam och easy going. Men det är helt annorlunda att göra en sådan här grej, lite som när jag var värd för Melodifestivalen. Det är väldigt mycket information som ska nå publiken. Man måste vara snabb och kvick i tungan. Det är verkligen en utmaning.

Vill synas mer

Dolph Lundgren kan mycket väl tänka sig att synas mer i svensk tv. Kanske leda ett reseprogram, eller mer historia.

Han uppmäter sin egen framgång till 80 procent. Det finns alltså 20 procent ytterligare succé att hämta.

– När jag gjorde Melodifestivalen så kände jag att jag kunde komma upp en växel till. Jag mår bättre nu, och har mer att ge, säger Dolph Lundgren.

FAKTA

Dolph Lundgren

Ålder: 56 år

Aktuell: Programledare för ”Race to the scene” i Kanal 6. Spelar i kommande filmerna ”Hard rush”, ”Blood of redemption”, ”Legendary” och ”The expendables 3”. Har haft förhållanden med artisten Grace Jones och modellen Paulina Barbieri på 80-talet.

Familj: Har döttrarna Sigrid, 17, och Greta, 12 med smyckesdesignern Anette Qviberg. Paret skilde sig 2011. Numera är han sambo med med flickvännen Jenny Sandersson, 33.

Bor: Los Angeles

Uppväxt: Nyland utanför Kramfors

Dolph Lundgren om...

Melodifestivalen:

– Det var fantastiskt kul att leda programmet 2010. Det var en stor händelse i mitt liv och i min karriär, men svårt. Det fanns ingen prompter att läsa manus från. Allt skulle memoreras.  Det var stort att börja uppe i Norrland, då kom alla gamla kompisar från Nyland och Kramfors och tittade.

Drömmar:

– Jag vill vara ledig och koppla av. Jag har börjat med meditation varje morgon och varje kväll. Det hjälper när jag känner att jag är under press. Jag är perfektionist och det är skönt att rensa undan alla negativa tankar.

Svenska tv-program:

– Jag vill vara med i det här släktforskningsprogrammet, ”Vem tror du att du är?”. Jag har tänkt på det länge. Det vore kul få veta vad det finns för gamla Lundgrenare. Så att mina barn får veta var farsan kommer ifrån.

Livet:

– Just nu är jag lyckligare än någonsin. Jag trivs väldigt bra med allting, min karriär, hälsan, familjen. Jag har avklarat en skilsmässa och träffat Jenny. Det känns bra.

ARTIKELN HANDLAR OM