Maffiga scener i nya svenska storfilmer

1 av 6 | Foto: NADJA HALLSTRÖM
SAMLAR ELITEN – I 65 OLIKA ROLLER David Dencik och Ruth Vega Fernandez är två av skådisarna i Gentlemen”. Men filmen har hela 65 roller.
NÖJE

En halvfärdig film är också en film.

Bland det mest spännande på årets film­festival var work-in-progress-presentationerna av höstens storfilmer ”Gentlemen” och ”Turist”.

Skådespelarna David Dencik och David Fukamachi Regnfors, regissören Mikael Marcimain och böckernas författare Klas Östergren var några av dem på plats, när en nyfiken publik på Pustervik fick se ett antal scener ur en av alla tiders dyraste (94 miljoner kronor) svenska filmer.

Klas Östergrens kultförklarade böcker ”Gentlemen” och ”Gangsters” ska bli en långfilm (premiär den 17 oktober) och en tv-serie på 4 x 90 minuter (visas i SVT ett år senare).

- Får väl se när jag ligger på dödsbädden, då kan det här vara det viktigaste jag har gjort i mitt liv, säger David Dencik, som spelar huvudrollen, den excentriske levnadskonstnären Henry Morgan som bor i en parad­våning på Hornsgatan i Stockholm (den byggdes upp i en filmstudio i Litauen).

Ännu mer publik var det när Ruben Östlund och skådespelarna Johannes Bah Kuhnke (känd från tv-serien ”Äkta människor”) och Lisa Loven Kongsli presenterade ”Turist”. Han utlovade både filmhistoriens bästa lavinscen och en film som ska öka skilsmässofrekvensen i Sverige.

Så … hur är känslan inför dessa filmer?

Scenerna ur ”Gentlemen” visar att Mikael Marcimain tycks ha återskapat det förflutna lika snyggt som i tv-serierna ”Lasermannen”, ”Upp till kamp” och filmen ”Call girl”.

Här finns ett myller av den svenska skådespelar­eliten (filmen har 65 roller!). Häftig musik. En historia som på ett härligt sätt är en blandning av alla tänkbara genrer.

Lavinscenen i ”Turist” är maffig. De efterföljande äktenskapsbekymren tycks borra sig djupt ned i huvudpersonernas själar. Ingmar Bergman i modern tappning, typ.

Man blir väldigt nyfiken på båda filmerna.

Gänget bakom ”Gentlemen” siktar på Venedig-festivalen. Ruben Östlund på Cannes. En pikant detalj är att filmen internationellt tas om hand av samma personer som även försöker få in Roy Anderssons nya film i Cannes-festivalen.

Både Andersson och Östlund är favoriter hos Cannes-cheferna. Men finns det plats för två svenska filmer i årets festival?

- Annars får vi väl peta ned Roy från piedestalen, säger Ruben med en blandning av skämt och allvar.

FAKTA

Här är alla vinnare på Göteborgs filmfestival:

Dragon Award Best Nordic Film: ”Letter to the king”, Hisham Zaman.

Dragon Award Best Nordic Documentary: ”Pine ridge”, Anna Eborn

The Ingmar Bergman International Debut Award 2013: ”A street in Palermo”, Emma Dante

Lorens Award: Lars Jönsson, ”Vi är bäst!”

FIPRESCI-priset: ”Of horses and men”, Benedikt Erlingsson

Dragon Award New Talent: La Ravadeuse, Simon Filliot.

Publikens val: Bästa långfilm: ”Twin Sisters”, Mona Friis Bertheussen

Publikens val: Bästa nordiska film: ”Of horses and men”, Benedikt Erlingsson

Nordic Honorary Dragon Award:  Baltasar Kormákur.

Sven Nykvist Cinematography Award: Fredrik Wenzel för ”The Quiet Roar”

Telia film award: Ulrika Bengts för ”Lärjungen”.

ARTIKELN HANDLAR OM