”Fans ville kramas lite för länge”

Joel Kinnaman om ”Robocop”, flickvännen och sina beundrare

1 av 5 | Foto: Lotte Fernvall
Joel Kinnaman gör succé i Hollywood men framgången har sitt pris och han längtar till Sverige. ”Jag spenderar 90-95 procent av min tid borta ifrån de människor jag bryr mig mest om”, säger han.
NÖJE

För Joel Kinnaman slog ”Robocop” upp dörrarna till Hollywood.

Med filmen har han också fått en ny skara fans.

– Några rätt extrema människor kom utklädda till Robocop och ville kramas lite för länge, säger svensken.

I nästan två år har Joel Kinnaman, 34, levt med ”Robocop”.

I mars 2012 stod det klart att svensken var klar för rollen i José Padilhas nyinspelning av kultklassikern.

I helgen besökte Kinnaman Stockholm för att skänka stjärnglans över galapremiären.

Vid hans sida fanns flickvännen, skådespelaren Olivia Munn, 33.

– Hon är med som stöd, säger Joel Kinnaman.

”Lite konstig stämning”

I USA har Joel Kinnaman främst varit känd från tv-serien ”The killing”.

I och med rollen som maskinpolis har han fått nya fans. Under seriemässan Comic Con i San Diego i somras kom han i närkontakt med några av dem.

– Det var några rätt extrema människor som kom utklädda till Robocop och ville kramas lite för länge. Man kände att det var väldigt viktigt för dem. Det blev lite konstig stämning där ett tag. Fansen som verkligen gillar de här grejerna är otroligt viktiga, säger han och fortsätter:

– Man får ta deras excentricitet med en nypa salt.

Joel Kinnaman är själv ett stort fan av Paul Verhoevens ”Robocop” från 1987 men säger att pressen att leverera storverk inte var större än inför någon annan roll.

– Det spelar ingen roll vad det finns för yttre press, för den kommer aldrig att komma i närheten av den press jag sätter på mig själv.

I början av sin karriär kunde han känna sig mer nöjd med resultaten.

– Jag känner att jag bara sätter högre och högre krav på mig själv. Ibland kan det vara bra att vara lite snällare mot sig själv och ge sig själv lite mer cred. Jag gjorde det mer förut. Nu har jag blivit mer och mer kritisk.

Gör sista avsnitten

I februari spelar Joel Kinnaman in de sex sista avsnitten av ”The killing” och framöver siktar han på ännu fler filmjobb. Men framgången har sitt pris.

– Jag längtar hela tiden till Sverige. Det är det som är det tuffa när man satsar allt på sin karriär. Jag spenderar 90-95 procent av min tid borta ifrån de människor jag bryr mig mest om, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM