Shirley Temple är död

1 av 6
NÖJE

Hollywoodstjärnan Shirley Temple har avlidit, meddelar hennes familj enligt BBC.

Hon blev 85 år gammal.

– Vi hyllar henne för hennes anmärkningsvärda framgångar som skådespelare, diplomat och framför allt som mor, mormor, mormors mor och älskad hustru till den avlidne och mycket saknade Charles Alden Black, säger familjen i ett uttalande.

Amerikanska skådespelaren och sångerskan Shirley Temple var en av de allra mest populära barnskådespelarna genom tiderna och fick sin första roll som treåring.

Skådespelarens familj berättar för BBC att hon avled i sitt hem i Woodside, Kalifornien på måndagen. Shirley Temple dog av naturliga orsaker.

– Hon var omgiven av sin familj och vårdgivare, säger familjen i ett uttalande.

– Vi hyllar henne för hennes anmärkningsvärda framgångar som skådespelare, diplomat och framför allt som mor, mormor, mormors mor och älskad hustru till den avlidne och mycket saknade Charles Alden Black.

Oscarsvinnare

Med filmen ”Flygets lilla fästmö” från 1934 vann Shirley Temple en heders-Oscar. Därmed blev hon den yngsta Oscarsvinnaren genom tiderna.

Shirley Temple har medverkat i filmer som ”Lilla prinsessan” (1939), ”Indianöverfallet vid Fort Apache” (1948) och ”Heidi” (1937).

På 1940-talet syntes hon i filmer som ”Osynliga länkar” (1944) och ”Jag såg honom först” (1947) men hennes karriär närmade sig sitt slut. 1950 lade hon skådespeleriet på hyllan.

Gifte sig

Shirley Temple gifte sig 1945 med skådespelaren John Agar. Paret fick 1948 dottern Linda Susan Agar.

Shirley Temple och John Agar skilde sig efter en kort tid tillsammans. 1950 gifte hon om sig med affärsmannen Charles Alden Black, som hon fick två barn med, Charles och Lori.

Paret levde ihop fram till Charles Alden Blacks död 2005.

Diplomat

På 1960-talet började Shirley Temple engagera sig politiskt och blev aktiv i Republikanska partiet. 1967 försökte hon, utan framgång, bli invald i den amerikanska kongressen. I stället fick hon flertalet diplomatiska uppdrag. Mellan 1974 och 1976 var hon ambassadör i Ghana och mellan 1989 och 1992 arbetade hon som ambassadör i Tjeckoslovakien.

Shirley Temple fick 1972 diagnosen bröstcancer. Efter att tumören avlägsnats blev hon året därpå den första internationellt kända kvinnan som berättade att hon drabbats av cancerformen.

FAKTA

Den alkoholfria drinken Shirley Temple

Två delar Ginger ale

En del apelsinjuice

Några droppar grenadine

Garnera med ett maraschinokörsbär

ARTIKELN HANDLAR OM