LaBeouf ber om ursäkt – med konst

NÖJE

Filmstjärnan Shia LaBeoufs beteende blir konstigare och konstigare.

Nu har han startat ett konstprojekt i Los Angeles där han sitter i tysthet med en papperspåse över huvudet.

– Vad i helvete var det jag just upplevde, skriver en besökare på Twitter.

Under tisdagen slutade "Nymphomaniac”-stjärnan Shia LaBeouf, 27, skriva twitter-meddelandet "I am not famous anymore", som han dagligen upprepat under en tid. Nu skriver han i stället "#IAMSORRY", och kombinerar detta med en konstinstallation i Los Angeles (Cohen Gallery).

Konstinstallationen heter också "#IAMSORRY" och är öppen från tisdag till söndag, och är gratis.

Påse på huvudet

Den går ut på att välja ett objekt sammankopplat med Shia LaBeoufs karriär, exempelvis ”Transformers”-figurer, en piska från ”Indiana Jones och kristalldödskallens rike”.

Därefter går besökaren in i ett rum där LaBeouf själv sitter, i tysthet, med en påse över huvudet (med texten "I am not famous anymore").

När branschtidningen Hollywood reporters utsände besöker utställningen har LaBeouf ögonkontakt med denna, men besvarar inga frågor. Hans enda reaktion kommer mot slutet av mötet när han nickar när man tackar för upplevelsen.

TMZ:s utsände ber honom att ta av sig papperspåsen, vilket han går med på. Denna förklarar att Shia LaBeouf ser ut som att han ska ha gråtit i flera dagar.

LaBeouf har misstänkts för plagiat – gång på gång. Hans regidebut, kortfilmen ”HowardCantour.com” har närmast identiska likheter med serietecknaren Daniel Clowes verk ”Justin M Damiano” från 2007.

Kända ursäkter

Filmstjärnans ursäkter har varit ordagranna citat från tidigare kända ursäkter gjorda av bland annat Tiger Woods och USA:s tidigare utrikesminister Robert McNamara.

LaBeoufs konstverk har redan nu jämförts med Marina Abramovics installation på Museum of Modern Art 2010, där konstnären satt på en stol och stirrade i tysthet på åskådare som bjöds in för att sitta mitt emot henne.

LaBeouf har samarbetat med två konstnärer, britten Luke Turner och finländaren Nastja Säde Rönkkö.

Förra veckan var stjärnan på filmfestivalen i Berlin och medverkade i en presskonferens för filmen ”Nymphomaniac”.

Lämnade i protest

Han sa en enda sak och gick iväg i protest.

- When the seagulls follow the trawler its because they think sardines will be thrown in the sea.

Eller som vi brukar säga på svenska: När fiskmåsarna följer trålaren är det för att de tror att sardiner ska kastas i havet.

Citatet kommer från fotbollspelaren Eric Cantona som sa så 1995, i samband med att han bråkat med en åskådare och domen där.

Shia LaBeouf gjorde en konstpaus mitt i sin utsaga och tog en klunk vatten. Sedan lämnade han presskonferensen.

Den nya konstinstallationen är en snackis på Twitter.

"IAMSORRY Vad i helvete var det jag just upplevde", skriver användaren Kristin Chirico.

En användare som varit på utställningen berättar att hon sagt följande till stjärnan:

– "Säg ingenting om du är ett stort bajshuvud". Och han sa ingenting. Sedan såg jag papperspåsen växa och jag fattade att han log, skriver användaren Lauren Yap.

ARTIKELN HANDLAR OM