SR-chefen bemöter kritiken efter uttalande

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Soran Ismail.
NÖJE

SR:s kontroversiella beslut om att låta Soran Ismail ta ett upphåll från radiojobb under valrörelsen ledde till en storm. Efter det kritiserade uttalandet om att komikern vill ”döda Sverigedemokraterna” förklarar nu Lotta Mossberg, kanalchef på SR.

– Det var en ren missuppfattning eftersom jag själv uppfattat Soran som kritisk till SD uttryckte jag något om att döda verbalt, säger hon.

Soran Ismail, som vanligtvis hörs i radioshowen ”Morgonpasset i P3”, sänder ingen radio efter den 16 februari. Med tre månader kvar till valet får han ligga lågt till slutet av september, eftersom han ha tagit en för tydlig ställning mot Sverigedemokraterna.

”Kan inte ha öppna åsikter om riksdagsparti”

På onsdagsmorgonen skrev Expressens printbilaga om Sorans ”karantän”, med anledning av att komikern äventyrar SR:s neutralitet inför valrörelsen.

Nöjesbladet ringer upp Lotta Mossberg, kanalchef på P4 Stockholm och P3, och frågar varför Soran Ismail anses vara för politisk.

– Han säger till exempel att han vill döda Sverigedemokraterna. Oavsett vad man tycker om sakfrågan kan vi inte ha programledare i Sveriges radio som är så öppna med sina åsikter om ett riksdagsparti.

Lotta Motta Mossberg sa vidare att Isamils uppehåll är helt och hållet självvalt.

– Jag kan inte förbjuda Soran att hata Sverigedemokraterna eller att prata politik på en scen, så jag hade ett snack med honom och frågade om han kunde tänka sig att eliminera det han gör utanför SR, men han är här så pass sällan så det ville han inte. Det här är lite självvalt, sa Lotta Mossberg till Nöjesbladet.

Väckte kritik

Uttalandet triggade igång en kritikstorm på sociala medier och hashtaggen #Sorangate startades på Twitter, med meddelanden om Mossbergs uttalande och SR:s val att låta Soran Ismail ta ett uppehåll.

Efter intervjun med Mossberg försökte Nöjesbladet nå Soran Ismail, för att be honom bemöta kanalchefens uttalande, och Lotta Mossberg igen för ett förtydligande. Båda utan framgång.

Sveriges radio skickade istället ut ett pressmeddelande i Lotta Mossbergs namn om att Soran Ismail inte alls kommer att ”stängas av” från SR, utan att upphållet är självvalt.

”Uttalanden i media av mig som 'Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna' och 'Soran propagerar mot Sverigedemokraterna' är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar" Skrev SR.

”Uttryckte något om att döda verbalt”

Sent på onsdagseftermiddagen återkommer Lotta Mossberg via mejl till Nöjesbladet angående uttalandet:

– Det var en ren missuppfattning eftersom jag själv uppfattat Soran som kritisk till SD uttryckte jag något om att döda verbalt. Det betyder förstås inte att mörda någon eller hur?

Nöjesbladet har inte lyckats nå Soran Ismail eller Lotta Mossberg för vidare kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM