Soran Ismail om pausen från Sveriges Radio

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Soran Ismail.
NÖJE

Soran Ismail tar bladet från munnen.

Efter att han satts i karantän av Sveriges Radio på grund av sina politiska åsikter beskriver komikern nu sin ståndpunkt och kallar SR uddlösa.

–  Kommunikationen kunde varit bättre, skriver han.

Soran Ismail har tagit en timeout från sitt uppdrag som programledare för “Morgonpasset” i Sveriges Radio.

Han berättade själv i podcasten “Tsknas” att han placerats i “karantän” av Sveriges Radio, eftersom han anses ha profilerat sig som meningsmotståndare till Sverigedemokraterna och därmed äventyrar Sveriges radios policy om opartiskhet inför valrörelsen.

– Oavsett vad man tycker om sakfrågan så kan vi inte ha programledare i Sveriges radio som är så öppna med sina åsikter om ett riksdagsparti, sa Lotta Mossberg, ansvarig för sändningarna i P3.

”SR är uddlösa”

Nu svarar Soran Ismail på Expressens debattsida.

– Sedan kan man fråga sig om det är oproblematiskt att tvingas vara opartisk gentemot ett parti som vår egen granskningsnämnd stämplat som främlingsfientligt för att kunna ha ett uppdrag på SR, skriver han.

Soran Ismail frågar sig om den neutralitet som SR efterfrågar är rimlig, eller ens eftersträvansvärd.

– Jag tycker att man är lika uddlös som man är neutral, skriver han.

Gemensamt beslut

Soran Ismail poängterar att beslutet att han ska ta en paus från radion är ett gemensamt sådant. Att det skulle finnas en konflikt mellan honom och Sveriges radio förnekar han. Ställd inför alternativet att fortsätta på radion men lägga sin standup och podcast på is var valet självklart.

– Kommunikationen kunde däremot varit bättre, skriver han.

”För inte kampanj mot SD”

Han försöker även förklara sina ståndpunkter.

– Jag kan hata åsikterna, men jag hatar inte människorna. Det vidhåller jag i alla lägen. Jag kan äta lunch med Sverigedemokrater och samtidigt förklara hur mycket jag avskyr deras politiska åsikter och deras retorik. Vissa har hävdat att jag skulle föra en kampanj mot SD. Det är inte sant, skriver han.