Anna Brolin fast i vulkanutbrott – hittills har två dött

1 av 4 | Foto: Tomas Forssander
NÖJE

Ett vulkanutbrott stänger nästan all flygtrafik från Java i Indonesien.

Hittills har två personer rapporterats döda.

Programledaren Anna Brolin är fast på ön.

– Det är en panikartad kaosstämning, säger hon.

Anna Brolin, 33, är fast på ön Java i Indonesien. Hon har spelat in tv-programmet ”Spårlöst” för Sjuan. I dag skulle hon åka hem – men hindras av ett enormt vulkanutbrott.

Hittills har två personer rapporterats döda och flera hundra tusen evakueras.

– Vi har sett spår av aska som har fallit ner från himlen. Flera bilar har varit täckta, och vi har fått på våra kläder. Vi visste inte vad det var i morse, men det har vi förstått nu. Askan har spritt sig över ett extremt stort område, berättar Anna Brolin.

Hon befinner sig ett 30-tal mil från utbrottet. Trots avståndet kan de se utbrottet.

– Himlen har påverkats. Solen har inte lyckats tränga igenom, det ligger ett tjockt moln över hela. Det är det som har fallit ner på bilar, på oss och marken.

Det är vulkanen Mount Kelud som vaknat.

Panikartad stämning

Hon förstod inte att det var ett vulkanutbrott först. Hon och tv-teamet åkte till flygplatsen för att åka hem precis som det var tänkt – och möttes av kaos på flygplatsen.

– Det var panikartad stämning i och med att alla transporter tog slut. Man märkte att människor var påverkade.

Flyget var inställt, och på tågstationen slogs folk praktiskt taget om biljetter.

– Jag hade inte en chans. Man märker att det är en panikartad kaosstämning. Myndigheterna uppmanar folk att hitta alternativa transportmedel.

12 timmar på dåliga vägar

När hon och teamet kommer hem vet hon inte. Egentligen skulle de ha suttit på ett flygplan hem just nu. Nästan alla flyg från Java är inställda.

– Så vi kommer troligtvis tvingas åka bil hela vägen till Jakarta. Det kanske är en 12-timmarsresa på ganska dåliga vägar.

De har bokat ett nytt flyg från Jakarta i morgon natt. Men vinden rör sig dit och för askan med sig. Hemresan därifrån kan alltså också vara hotad.

– Vi hoppas verkligen att vinden inte drar mer åt det hållet. Då är det ju fara att lyfta från Jakarta. Blir det båt till Singapore då?

För ”Spårlöst” innebär det ingen fara. De har ingen deadline de måste stressa hem till och allt är färdigfilmat.

ARTIKELN HANDLAR OM