Helena von Zweibergk och Göran Everdahl vann På spåret: ”Jag var livrädd”

1 av 4
NÖJE

Årets segrare av ”På spåret” hade höga krav på sig från start.

Nu har pressen släppt och de kan avslöja vinnarknepet – och ångesten.

– Man kan se i mitt ansikte att jag var livrädd, säger Göran Everdahl.

Efter en jämn slutspurt var det tillslut Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl som gick segrande ur årets final av ”På spåret”. Trots att båda tävlade i programmet för första gången har pressen varit påtaglig från start.

– Jag tar På spåret för förskräckligt stort allvar, det hade varit hemskt att inte vinna några matcher, säger Helena von Zweigbergk.

”Var livrädd”

Göran Everdahl, som skrivit boken ”Bildningsakuten”, om allmänbildning, har hört meningen ”ni kommer att vinna” eka i bekantskapskretsen redan innan tävlingen drog igång. I finalen var han orolig att sabba alla vinstchanser de första programminuterna.

 – När jag drog i bromsen på tiopoängsnivån och gissade Norrköping kunde jag ha sänkt oss. Det syns i mitt ansikte att jag var livrädd, säger han.

Förlorade första matchen

Vinnarlaget hade en tuff programstart. De förlorade första matchen mot Kjell Wilhelmsen och Eric Ericson. Efter det var rädslan för att floppa totalt i tävlingen var stor. Enligt Helena von Zweigbergk bottnade förlusten i kaxighet.

– Innan inspelningarna startade körde vi en provmatch, för att känna på studion och upplägget. Det gick jättebra och vi blev lite väl stöddiga. Sedan förlorade vi i första avsnittet, säger hon

”Måste ha tur”

Då bytte Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl taktik.

– Vi var stirriga i början, sedan tänkte vi om och började chansa. Det löbar sig att chansa i På spåret. Jag har även en teori om att det inte går att vinna med enbart kunskap, det krävs ett visst mått av tur, säger Göran Everdahl.

Jan Guillou bjöd på vin

Till vardags hörs vinnarlaget bland annat i programmet ”Spanarna” i P1. Båda menar att tävlingsnerverna bara har gjort vänskapen gott.

– Det har verkligen varit roligt, hela programmet har varit en enda lång mysfest. Varje kväll gick vi ut och drack vin i Göteborg. Jan Guillou bjöd laget runt, fast att han hade förlorat, säger Helena von Zweigbergk.

Gynnades ni av att gå via kvartsfinalen till semin och sedan till final?

– Vi fick en extramatch och det är möjligt att vi fick möjlighet att öva upp någonting tack vara det. Är man i underläge blir man mer på tårna, säger Helena von Zweigbergk.

ARTIKELN HANDLAR OM