Sonen föddes - mitt under inspelningen

”Ettor och nollor” dubbelt dramatiskt för Johan Renck

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Johan Renck har stora saker på gång efter "Ettor och nollor".
NÖJE

Det är stor dramatik i SVT:s thrillerserie ”Ettor och nollor”. Och det blev stor dramatik för regissören Johan Renck, 47, redan första inspelningsdagen.

– Vi skulle ta första ­scenen när min tjej ringde och skrek: Kom hit för ­helvete!, berättar han.

Två timmar senare föddes sonen Jack.

Andra och sista avsnittet visas i SVT i kväll. New York-bon Johan Renck och jag träffades när han var på blixtvisit för att serien premiärvisades på Göteborgs filmfestival för några helger sedan.

Han har gjort internationella musikvideor och reklam­filmer. Lång­filmen ”Downloading Nancy” i USA. Avsnitt till amerikanska tv-serier som ”Breaking bad”, ”The walking dead”, ”Bates Motel” och ”Vikings”.

”Skitspännande”

– Jag har aldrig fått förfrågningar från Sverige tidigare. När jag läste Oskar Söderlunds manus tyckte jag det var skitspännande, en riktig pageturner, med förvecklingar och nya rundor hela tiden. Och att SVT skulle göra det … jag är en stor fan av p­ublic service.

– Hela jobbet var en fantastisk process, ett minne för livet, då spelar det ingen roll att det för mig blir ett förlustprojekt att göra tv-serie i Sverige.

Tjejen: Stick och jobba

Tiden i Göteborg var också omvälvande på ett annat sätt - Johan Renck blev pappa, på ett ganska dramatiskt sätt.

– Tidigt som fan på morgonen förberedde jag mig för första inspelnings­dagen. Min tjej Elin … ja, nu är vi gifta sedan 13 december, kom ut ur sovrummet och sa: Vattnet gick!

– Hon är operationssjuksköterska och har koll på sådant, så hon sa: Stick och jobba, du. Det här kan ta tid. Så jag åkte iväg och planerade för första tagningen, en scen med Gustaf (Skarsgård). Precis när vi skulle börja filma, ringde hon: Kom hit för helvete!

– Två timmar senare hade hon tryckt ut Jack, som snart fyller ett år.

Närmaste halvåret ska Johan Renck tillbringa i Florida, förmodligen i Key West.

– Jag ska göra ­pilotavsnittet till en ny Netflix-serie. Kan tyvärr inte ­säga mer än att det är ett mörkt drama och bra skådespelare. Vi reser hela familjen som någon form av ambulerande cirkus.

FAKTA

Johan Renck

Namn: Johan Renck.

Ålder: 47.

Bor: New York.

Familj: Hustrun Elin, sonen Jack, snart ett år.

Karriär: Efter ­musikkarriären under namnet Stakka Bo, har han regisserat reklamfilmer, ­musikvideor, långfilmen ”Download­ing Nancy” och avsnitt till amerikanska tv-serier.

Aktuell: Andra avsnittet av SVT:s ”Ettor och nollor” sänds på SVT 1 21.00 i kväll. Har gjort avsnitt till kommande tv-serien ”Halt and catch fire”, om datorbranschen i 1980-talets Texas. Ska göra pilotavsnitt till än så länge hemlig Netflix-serie.

Johan Renck om…

… skådespelarna i ”Ettor och nollor”:

– Gustaf (Skarsgård) var den första jag ringde. Vi hade gjort ”Vikings” ihop. Han fick välja rollfigur. Måns (Herngren) såg jag framför mig när jag läste manus. Har alltid tyckt han varit lite av en märklig figur. Sedan var det en castingbyrå i Göteborg, som utlandssvensk hade jag inte koll på fantastiska skådespelare som Kjell Wilhelmsen eller Lars Väringer.

… att tjäna 350 000 kronor per dag när han gör reklamfilm:

– Siffran stämmer. Jag vill inte ha det fattigt, det hade vi som små. Men ärligt ­talat är jag rätt ointresserad av pengar. Pepsis kommande reklamfilm inför fotbolls-VM gjorde jag mest för att jag älskar fotboll. Som Manchester United-­supporter, var det ju större att Robin van Persie är med, än Leo Messi.

… att hoppa in och göra enstaka avsnitt till olika tv-serier i USA:

– Nu ska jag inte göra det längre. Vill inte göra andras världar, man blir bara regissör till 37 procent. ”Vikings” fick jag utforma, nu kör de på i min stil. Och jag tjänar pengar för varje avsnitt som görs. Hörde talas om en regissör som högst motvilligt hade gjort piloten till sunkiga ”Beverly Hills 502-vad-fan-den-heter”. Tio år senare tackade han producenterna för att de övertalade ­honom. Han hade tjänat 20 miljoner dollar.

ARTIKELN HANDLAR OM