- Blev varken drink eller sex

Bioaktuelle Peter Magnusson om nätdejtande och livet efter 40: Det är en raksträcka mot döden

1 av 8 | Foto: JONAS HERJEBY
”Tillbaka till Bromma”-regissören Martin Persson med några av filmens skådespelare - Sandra Huldt, Julia Ragnarsson och Peter Magnusson.
NÖJE

Peter Magnusson är inte ung och inte ”skitgammal”.

För Nöjesbladet berättar han om en misslyckad nätdejt, nya filmen och framtiden.

– Efter 40 händer typ ingenting, det är bara en raksträcka mot ­döden, säger han.

I år fyller Peter Magnusson 40. Han genomgår ingen kris. I stället vill han beskriva nutiden så här:

– En postpubertet. Man har gått från att vara ung till inte så ung. Jag är inte ung och inte gammal. 40 blir en symbol för det.

Nu är komikern och skådisen en omkringflyttande småbarnspappa, som ”planerar Thailandsresor och köper bilbarnstolar”.

– Det händer mycket. Livet är enklare när man är 25 för att man inte har öppnat vissa ­dörrar, men ”youth is wasted on the young”. Det är mitt favoritcitat av ­Oscar Wilde. Det vill jag säga till de unga killarna och tjejerna som fortfarande inte blir bakfulla. Men de kommer inte att fatta, säger Peter Magnusson.

”Tar bara 20 år”

Efter 40 händer ”typ ­ingenting”, skojar han.

– Skiten bara pågår. Det är bara en raksträcka mot döden, och det går fort. Från att få hår på snoppen till att bli gråhårig – det tar bara 20 år, säger Peter ­Magnusson.

I nya filmen ”Tillbaka till Bromma”, som har premiär i kväll, gestaltar han tre karaktärer i samma ålder som han själv: vagabonden Steven, kärlekssuktande Kenneth och karriärlystne Anders. Peter Magnusson beskriver sig själv som en blandning mellan de tre.

– Det är en blandning av mina dåliga sidor. Allt från en rädsla för att uttrycka vad de faktiskt känner till en infantil inställning till frihet och oförmåga att kommunicera med sin omgivning, säger han.

Vem tycker du minst om?

– Det är populärt att ogilla Anders, för att han är snobbig. Men jag tycker synd om honom. Det är ­inte alltid lätt. Jag har en kompis som pratar med en otroligt stark överklassdialekt. Hon låter faktiskt inte klok när hon pratar, men hon kan inte rå för det. Det är ett handikapp.

”Ska vi skita i det?”

I filmen testar karaktären Kenneth att nätdejta. Har du gjort det?

– Nej. Eller jag har kanske testat en gång. Så jo, okej då. Det var på 90-talet. Jag var 24 år, träffade en tjej och vi bara, hej, fan vad kul! Ska vi skita i det här? Det ledde varken till barn, sex eller en drink.

ARTIKELN HANDLAR OM