Stjärnan ger sig ut till stjärnorna

Sverigeaktuella Sarah Brightman har bokat biljett till rymden

1 av 11
Sarah, kom upp i kväll! Sarah Brightman har turnerat jorden runt. Hösten 2015 bär det av rätt upp – till internationella rymdstationen 40 mil över marken.
NÖJE

2015 ska hon bli den första stjärnan i rymden.

Mellan sina turnéstopp undersöks Sarah Brightman, 53, medicinskt inför färden.

- Alla vill göra en stor resa, kanske runt jorden. Det här är resan jag tar, säger hon.

På onsdag kommer sångerskan Sarah Brightman, 53, till Stockholm för ett av de sista stoppen på sin världsturné. Efter det är hon klar med vår planet - och lämnar den.

2015 åker stjärnan till stjärnorna tillsammans med ryska kosmonauter och blir den första artisten att sjunga i rymden. På den internationella rymdstationen, ISS, vill hon undersöka vad som händer i kroppen när man sjunger i rymden, och delta i en konsert på jorden via länk.

Då bestämde hon sig

Men det är inte bara att sätta sig i en raket och åka så fort turnén är slut. Halvåret innan resan kommer hon att tillbringa på ett träningsläger i Ryssland, och hon har gått igenom hälsokontroller i flera år.

- Man måste godkännas medicinskt hela tiden, så jag undersöks regelbundet både i Ryssland och USA. Det är både mentala och fysiska tester. Det gör jag mellan turnéstoppen, säger hon till Nöjes­bladet.

När Sarah var nio år gammal såg hon något på sin familjs svartvita tv som förändrade hennes liv.

- Jag flippade ur. Jag kommer ihåg att det förändrade hur jag tänkte helt och hållet.

Det var inte ”Star trek”, det var inte ”Star wars”. Året var 1969, och hon såg månlandningen.

- Om människor kan åstadkomma sådana saker kan de åstadkomma vad som helst.

Redan då kände hon på sig att hon skulle komma till rymden en dag.

Har redan varit uppe

- Jag var inte den enda. De som redan varit uppe säger att de också fick en konstig känsla av att de också skulle en dag.

Men hennes resa tog inte riktigt fart förrän för några år sedan, då hon gjorde en suborbital rymdflygning (man når rymden utan att helt lämna jordens gravitationsfält).

Efter flygturen blev hon tillfrågad om hon ville åka längre ut i rymden. Det ville hon. I september 2015 bär det av.

Flera andra artister har sagt att de tänker bli först med att sjunga i rymden. Utmanar du dem?

- Nej, det är inte mitt mål. Bara för att jag är sångerska tror folk det. Fast jag tror att en massa artister kommer att åka på suborbitala flygningar snart. Men det är väldigt annorlunda jämfört med att resa så långt som till den internationella rymdstationen.

Fakta

Namn: Sarah Brightman. Ålder: 53 år. Kommer från: England. Bakgrund: Ledde gruppen Hot Gossip på 1970-talet. Slog igenom i musikalen ”Cats” 1981. Har släppt flera egna skivor och sjungit med namn som Andrea Bocelli. Aktuell: Sjunger på Hovet, Stockholm, på onsdag. Ska åka till rymden nästa år.

Sarah Brightman om …

… sin show:

- Den är väldigt cinematiskt hopsatt. Den är väldigt annorlunda. Jag visste inte om folk skulle acceptera den, eller tycka om den alls. Men folk från hela världen, från olika kulturer, har omfamnat den totalt. Det är så vackert, man dras rakt in.

… Sverige:

- För många år sen jobbade jag som barnskådespelerska med Sven-Bertil Taube. Det var min introduktion till Sverige. Jag har varit där många gånger sen dess. Jag älskar Stockholm och har spelat där förut. Jag har en väldigt härlig känsla inför det.

… flygkunskaperna:

- Jag vet inte hur andra artisters intresse för rymden ser ut. Och jag känner inte till deras flygkunskaper. Jag lärde mig att flyga när jag var yngre. Jag har flugit Harrier-jetplan, så jag är erfaren i flygvärlden också.

ARTIKELN HANDLAR OM