”Svensk hiphop kallades gullig”

Ison & Fille om hur genren har förändrats

1 av 2
Ison Glasgow & Felipe Leiva Wenger.
NÖJE

De överlevde svensk hiphops svåra år.

Nu släpper Ison & Fille sitt femte album ”Länge leve vi”.

– När vi släppte våra första två plattor var det en uppförsbacke, den har vi tagit oss över nu, säger Ison Glasgow.

Ison Glasgow, 33, och Felipe ”Fille” Leiva Wenger, 33, släpper i dag sitt femte album, ”Länge leve vi”. Sedan debuten för tolv år sedan har de sett hur svensk hiphop vuxit sig stark.

– Nu pratar man om den som att det är bra musik, förr sa man ”det är gulligt att du håller på med svensk hiphop”. När vi släppte våra första två plattor var det en uppförsbacke, den har vi tagit oss över nu, säger Ison Glasgow.

”Full cirkel”

Enligt duon mår svensk hiphop bättre än någonsin, särskilt tack vare de unga, kvinnliga stjärnskotten med Linda Pira i spetsen.

– När tjejerna kom blev svensk hiphop blev en full cirkel. Tidigare fick man bara manssidan och det är väldigt viktigt att få den kvinnliga sidan också. Nu får man båda, säger Ison.

Sponsrat själva

Även ekonomisk går det bättre för duon. I början av karriären fick de själv sponsra sina egna turnéer.

– Vi har gått back flera gånger. I början gjorde vi spelningar och fick bara några hundralappar i betalning. Många gånger fick vi betala för att hyra bil och fylla den med bensin, säger Ison.

Men något miljonregn över duon har det aldrig varit tal om.

– När vi är ute och spelar mycket så får vi en slant. Men det är inte det som driver oss, det är passionen, säger Felipe Leiva Wenger.

”Större klyftor”

Om förra albumet ”För evigt” var tillbakablickande tittar de den här gången framåt. De beskriver ”Länge leve vi” som en samhällskommentar.

– Samhället har successivt börjat bli strängare i dag och med ett hårdare klimat, det tycker vi inte om. Klyftorna är större nu, säger Fille.

”Tio gånger starkare”

Ison och Fille träffades för 20 år sedan, på en basketträning i Bredängshallen. Sedan dess har de varit oskiljaktiga.

– Vår vänskap är tio gånger starkare än när vi träffades, säger Ison.

Varken Ison eller Fille kan inte minnas att de någonsin haft ett stort gräl. I stället har de blivit mästare på att kompromissa.

– Det finns inget möjlighet att vi ska vara oense, vi kommer bara överens om att inte vara överens, jag tror att det är därför vi har hållit ihop så länge. Vi brusar aldrig upp, säger Ison.

Släpper sitt femte album

Namn: Ison Glasgow och Felipe Leiva Wenger. Ålder: 33. Bor: Stockholm. Bakgrund: Albumdebuterade 2002 med ”Vår sida av stan”. 2011 kom kritikerrosade ”För evigt” som Grammis-nominerades och tog hem priset i kategorin årets hiphop/soul på P3 Guld.. Aktuella: Släpper i dag albumet ”Länge leve vi”. Övrigt: Ison var 2012 en av coacherna i TV 4:s talangtävling ”X factor”. Fille har i flera år haft ett eget humorprogram i P3 med sin karaktär Lilla Al-Fadji. Förra året åkte de Sverige runt tillsammans med kollegan Petter på ”Ikväll är vi kungar”-turnén. Ison hyllades 2012 för sitt sommarprat. I augusti släpper han sin självbiografi ”När jag inte hade nåt” som är en vidareutveckling av programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM