”Försöker man fuska så blir man diskad”

Nu tar SVT krafttag mot fusket i Melodifestivalen

1 av 7
NÖJE

Ett röstfusk skulle enkelt kunna påverka lördagens utgång i Melodifestivalen.

Nu tar SVT krafttag mot fusket.

– Försöker man köpa sig röster nu så blir man diskvalificerad, säger Christer Björkman.

Avslöjandet om röstfusket, där representanter för ett bidrag köpte 2 500 röster i Melodifestivalen förra året med hjälp av en röstrobot, har gjort att SVT ändrar reglerna från och med lördagens delfinal. Nu kommer bidrag som tar kommersiell hjälp för att få röster att diskvalificeras.

Ändringen välkomnas bland artisterna, som tar avstånd från fusket.

– Det är patetiskt, löjligt. En tävling är en tävling, jag förstår inte varför man gör sådant. Det är svinskumt, säger Linus Svenning.

– Det handlar om girighet, antagligen. För att man vill ta sig till finalen. Men så ska man inte göra. Det är inte rätt. Det är inte rättvist mot alla andra som tävlar.

”Har ryktats”

Inga av veckans artister känner att de varit medvetna om att fusk har förekommit, men bekräftar att rykten har gått.

– Det är en stor tävling och jag har hört många år där det har ryktats om olika fusk. Det känns som att det är så varje år. Något är det ju alltid. Men det SVT gör nu är ju ett skitbra sätt att dra ner på sådana grejer, säger Stefan Koro i State of Drama.

State of Drama ser gärna att SVT skäper reglerna lite extra och inför ett maxsystem som i Eurovision song contest. Martin Stenmarck säger att rätt ska vara rätt.

– SVT gör alldeles rätt, det är som i en sport om någon dopar sig, det är inga konstigheter. Om man nu ska tävla i musik så ska det gå rätt till, säger han.

Varför tror du att det här förekommer?

– Någon hoppas väl att det ger en bra effekt, en bra placering. Jag har ingen aning om vad som är anledning, jag själv vill vinna ärligt. Det är viktigt.

”Är ledsen”

Det är en uppgiven och besviken Christer Björkman som möter Nöjesbladet på artistpresskonferensen under torsdagen.

Christer, Melodifestivalen är din baby - hur reagerade du när du fick höra om röstningsskandalen?

– Att man kan göra så kommer inte som någon överraskning, men däremot att man gör det, gör att jag häpnar. Men jag är väldigt naiv, jag tror gott om alla och att man inte gör det. Att försöka köpa sig till en fördel är för mig obegripligt. Jag blir besviken och ledsen, säger han.

Björkman kan inte förstå syftet med fusket.

– I slutänden vill ju man få en hit, men man kan ju inte lura folk med några tusen och få folk att tro att det är en bättre låt. Det är obegripligt varför man gör det här. 

Hur kan SVT stoppa det här?

– Försöker man köpa sig röster nu så blir man diskvalificerad.

ARTIKELN HANDLAR OM