Så ska de rädda ”Svensktoppen”

AVSLÖJAR: Hela röstningssystemet görs om: ”Det kommer att märkas”

1 av 2
NÖJE

Svensktoppen i P4 fick massiv kritik av artisteliten.

Nu görs programmet om.

– Det ska ge en sannare bild av den svenska musiksmaken, säger Carolina Norén, programledare och producent.

Få svarande och samma låtar i topp vecka efter vecka.

Svensktoppen fick hård kritik för att inte vara representativ för Sveriges befolkning - som bäst fick man cirka 1 000 svar på de 5 000 röstkort som skickades hem i brevlådorna hos de utvalda personerna.

Nu görs regelverket om.

– Åsikterna och tankarna om att vi måste modernisera och bli mer representativa har funnits länge, säger Carolina Norén, programledare och producent för Svensktoppen.

Söker röster digitalt

Med start 4 maj införs ett helt nytt röstningssystem.

Glöm röstkort hem i brevlådorna, nu söker man digitalt upp de röstande. Vid röstningen söker man upp personer tills att man har fått 500 svar.

500 svar är tillräckligt för att listan ska vara representativ för befolkningen enligt företaget som sköter omröstningen.

– När de har jämfört så ser man en tendens redan när 100 har röstat och sen så fortsätter det, de anser att 500 är representativt. Men visst blir det alltid bättre ju fler som röstar, men någonstans måste man ju bestämma sig för hur mycket det här ska kosta, säger Carolina Norén.

Det blir garanterat förändringar på listan. Under ett par veckor har det gamla röstningssystemet och det nya använts samtidigt.

”Enda listan med långkörare”

– Det kommer märkas. Det tror jag har att göra med att när man har frivilliga svarvande när man skickar ut röstkort, då kanske det är den typiska svensktoppslyssnaren mer angelägen att svara. Nu när man jagar folk så får vi mer reda på vad de tycker där ute. Man ger sig inte förrän vi har den demografiska fördelningen, det ger en sannare bild av den svenska musiksmaken, säger Carolina Norén.

Men långkörare på listan blir vi troligtvis inte av med.

Carolina Norén menar att de hör till Svensktoppen.

– Det här är enda listan där du kan få en långkörare i dag och det är det som är lite det unika. Jag tycker det vore kul om vi kunde ha kombinationen variation och kvalitet med långkörare. Och att långkörarna är såna som man inte ifrågasätter och tänker "åh, vilka är det som röstar och hur blev det så här?", säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM