De säljer ut Håkan Hellströms låtskatt

Hellström känner sig utnyttjad: ”Besviken”

1 av 5
”Han är besviken”, säger Håkans advokat Staffan Boström.
NÖJE

Håkan Hellström känner sig utnyttjad.

Nu blåser auktionen med rättigheter till popstjärnans låtar upp till konflikt.

– Han är besviken, säger Staffan Boström, advokat.

De har skrivit låtar tillsammans i 20 år.

Men nu pyr osämjan mellan Håkan Hellström, 40, och låtskrivarna Johan Löwenström, 45, och Christina Löwenström, 46.

Trion har skrivit fem låtar tillsammans, och nu har paret Löwenström bestämt sig för att sälja sina andelar.

Rättigheterna till bland annat hiten ”River en vacker dröm” ligger ute på Stockholms auktionsverk för vem som helst att buda hem.

Kontaktade Hellström

Det saftigaste utropspriset ligger på 350 000 kronor.

– Ska man verkligen sälja rättigheter på det här sättet, och dessutom utnyttja Håkans renommé? Det finns ett moraliskt dilemma här, säger Håkan Hellströms advokat Staffan Boström.

När paret Löwenström bestämde sig för att sälja rättigheterna kontaktade de först Håkan Hellström via mejl.

– Han frågade dem, ska ni verkligen sälja? Men öppnade samtidigt för att själv köpa rättigheterna i så fall, säger Staffan Boström.

”Har skrivit de här låtarna ihop”

Enligt Boström lovade Löwenström att återkomma via en agent. Det visade sig senare vara auktionsverket – där vem som helst kan lägga ett bud på låtarna.

– Håkan hade ingen aning om att det här skulle hamna på auktion. Det snyltar på hans renommé. Det är ingen tillfällighet att det sker i anslutning till den omskrivna konserten på Ullevi.  Han känner sig besviken, säger han.

Christina Löwenström förstår inte den besvikelsen.

– Vi har skrivit de här låtarna ihop. Vi är en anledning till att det har gått så bra för honom, och vi måste kunna göra vad vi vill med våra rättigheter, säger hon.

Att en öppen auktion parasiterar på Håkan Hellströms goda publicitet tycker hon inte är konstigt.

– Det finns ingenting som hindrar Håkan från att själv lägga bud på de här låtarna. Jag tycker att det låter som att han inte vill betala marknadspris, säger hon.

”Det finns ingen moral”

Enligt Staffan Boström har säljande rubriker på auktionsverket som ”snyltar på Håkans renommé” tagits bort.

– Det är det vi kan göra. De är naturligtvis fria att sälja, men det finns ett moraliskt dilemma med att koppla det till Håkan, och att ta ut överpriser för instrument som använts av andra vid inspelningar av låtar med Håkan, säger han.

Men något moraliskt dilemma kan Christina Löwenström inte se.

– Det finns ingen moral i det här. Det är en affär. Alla som säljer någonting vill ha bästa priset. Ett framgångsrikt samarbete ska väl alla dra nytta av?, säger hon.

Anna Hamilton, informationschef på Stockholms auktionsverk vill inte kommentera huruvida de har ändrat hur musikrättigheterna presenterats på sin sajt eller i katalogiseringen:

– Vi har tagit stor hänsyn till att allt är katalogiserat på rätt sätt, i övrigt vill jag inte kommentera det här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM