Brasse Brännström är död

Blev 69 år gammal: ”Han finns inte längre med oss”

1 av 30
NÖJE

Brasse Brännström är död.

Den folkkäre skådespelaren blev 69 år.

– Han finns inte med oss längre, säger före detta hustrun Git Erixon till Aftonbladet.

Klockan 19.48 i går kväll beordrades en ambulans till Lars Erik ”Brasse” Brännströms bostad i centrala Stockholm. Enligt polisen i Stockholm rörde sig larmet om ett sjukdomsfall.

Senare under kvällen bekräftade hans före detta hustru Git Erixon att skådespelaren har gått bort.

– Han finns inte med oss längre, säger hon.

Väldigt folkkär

Brasse Brännström är framförallt känd från ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, barnprogrammet som gjort honom till en av våra allra mest folkkära skådespelare.

Rollen som den lite galne och skojfriske Brasse kom han att förknippas med under hela sin karriär:

– Jag vet inte om jag helt vill komma ifrån det. Det kommer ju fortfarande fram folk och tackar för programmet och det är ju kul, sa han till Aftonbladet inför premiären av pjäsen ”Grottmannen – ett hejdlöst försvarstal” år 2002.

På senare tid levde Brasse Brännström ensam, berättade han för Aftonbladet inför premiären av hans senaste film ”Bäst före”:

– Jag lever själv. Och jag trivs med det. Jag har ett stort ensamhetsbehov.

1995 gifte han sig med Git Erixon, men knappt sju år senare gick paret skilda vägar.

– Vi lever ifrån varandra. Men vi åker motorcykel ihop, handlar tillsammans och älskar varandra. Vi vill ha det så, sa han till Aftonbladet i samband med skilsmässan.

Fick Oscarsnominering

Innan äktenskapet med Git Erixon var Brasse Brännström och Lill Lindfors ett par under många år. De drev också produktionsbolaget Limabrall, tillsammans med Magnus Härenstam och Aller Johansson, och tillsammans satte de upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm, skriver TT.

Brasse Brännström spelade till exempel en av huvudrollerna i musikalen "Sugar" som hade premiär på Maximteatern i Stockholm 1979 - det blev hela 385 föreställningar.

Han har också skrivit manuset till flera filmer, bland annat ”Mitt liv som hund” som blev vännen och kollegan Lasse Hallströms stora internationella genombrott. Manuset gav också Brasse en Oscarsnominering. För sin insats som luggsliten journalist i filmatiseringen av Liza Marklunds "Sprängaren" från 2002 belönades han med en Guldbagge.

Utöver ”Fem myror är fler än fyra elefanter” blev Brasse Brännström även älskad för en rad andra samarbetsprojekt med Magnus Härenstam.

”Så ledsen och förtvivlad”

Radarparet började sätta upp shower redan på 1960-talet när de pluggade ihop och gjorde under 1970-talet flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns. Under årtionden var radarparet oskiljaktiga.

– Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, säger Magnus Härenstam till TT.

– Vi har inte setts så ofta på sistone men bara för några veckor sedan satt vi flera timmar och pratade gamla minnen. Jag är så stolt och glad över att ha fått vara hans arbetskamrat och nära vän.

Inför premiären av filmen ”Bäst före” pratade Brasse Brännström om åldrandet i en intervju med TT:

– Varenda gång man ser en gubbe eller gumma i min ålder kan man ge sig fan på att de har ägnat sig åt fri kärlek, rökt brajja, liftat och gjort tokigheter, hängt i almar och protesterat - spännande saker. Det enda som har åldrats är våra kroppar.

Brasse Brännström blev 69 år.

FAKTA

Brasse Brännström

■ ■ Skådespelaren Lars Erik "Brasse" Brännström föddes 1945 i Stockholm. Han slog igenom stort som både tv-underhållare och filmskådespelare på 70-talet, bland annat i det mycket populära barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus.

■ ■ Brasse Brännström gjorde tillsammans med Magnus Härenstam huvudrollerna i flera av regissören Lasse Hallströms filmer på 1970-talet, bland annat "En kille och en tjej" 1975. De båda gjorde också flera omtalade krogshower i Stockholm på restaurangerna Bacchi Wapen och Berns.

■ ■ Tillsammans med Lill Lindfors och Aller Johansson bildade Brännström och Härenstam produktionsbolaget Limabrall som satte upp flera stora privatteatersuccéer i Stockholm under 1980-talet.

■ ■ En mindre känd sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till "Mitt liv som hund", tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.

■ ■ Brasse Brännströms sista roll på film blev i Mats Arehns film "Bäst före" som kom 2013. (TT)