Mårten Andersson: Unga matas med alkohol i tv

Efter raseriet: Komikern skriver själv om supandet i tv-såporna

1 av 6
NÖJE

TV-program som Big brother och paradise hotel super 20-åringar konstant flera veckor i streck och ju fullare du blir, ju mindre du minns och ju sjukare saker du gör packad, desto coolare är du. Det går att byta kanal men hundratusentals unga svenskar tittar vidare.
Det är dags att vi reagerar och får Sverige att vakna upp ur sin glorifierande alkoholdimma!

Häromkvällen var jag på TV-galan Kristallen. Några saker fastnade i mitt huvud. Först en sketch där skådespelarna Sven Melander och Weiron Holmberg dammade av sina gamla Sällskapsresan-fyllon ”Berra” och ”Robban” från Lasse Åberg filmen från 1980. Grabbarna som i filmen spenderade hela semestern med att leta efter Peppes Bodega och 80% rom på vinflaskor stod nu mitt på scen inför hela TV-Sverige i gonorré t-shirt och systembolagspåse i handen.

”Hur är det med dig Berra?”

”Ja jag var nykter i morse men nu börjar ordna upp sig”.

Jag undrade om jag verkligen såg och hörde rätt. Kollade mobilen. År 2014 och runt mig skrattade branschkollegor. Sluddrandes och vinglandes framfördes därefter klassiker som ”Ratarataraaa” och ”Berra hem berra” mellan fyllehickningar. Det konstigaste med sketchen är faktiskt inte att Sven Melander som är nykter alkoholist sedan över 20 år tillbaka ställde upp på att spela aspackad utan att redaktionen för Kristallen bevisligen tyckte att det kändes fräscht med en sketch där två gubbar spela dyngraka 2014. Seriöst?! Vad fan håller vi på med i Sverige?!

Att sånt här får synas på bästa sändningstid är tragiskt och tyvärr väldigt talande för vår tid. Det har hänt extremt lite sedan Sällskapsresan. Sverige går på autopilot och grisfesten fortsätter. Gubbarna har bara blivit ännu fler och fått sällskap av yngre förmågor som matas med sprit av TV-kanaler och produktionsbolag. ”Man kan väl stänga av eller byta kanal”, säger du. Ja men bevisligen gör inte folk det! Speciellt inte unga människor som slaviskt följer program som Paradise Hotel och Big Brother. Flera av de största stjärnorna bland unga idag är coola, snygga killar och tjejer som super ännu hårdare, får ännu mera gonorré och sluddrar ännu värre än ”Berra” och ”Robban” och hundratusentals följer de på sociala medier. När reagerar någon?!

På samma Kristallen-gala, TV-Sveriges motsvarighet till Grammy och Guldbaggen, ansåg juryn att det absolut bästa TV-programmet i kategorin ”Årets dokusåpa” var just Paradise Hotel. Den ädla och eftertraktade kristallen gick till ett program som enbart bygger på spritorgier och vanliga orgier. Ratarataraaa!

Det är ingen nyhet att det dricks väldiga mängder sprit i svensk TV. Det är inte heller någon nyhet att det förhärligas. Det som vore en nyhet är om någon sa: ”Ska vi ha det så här?!” Men fyllor gör folk ”sköna” och skapar i bästa fall skandaler som skapar rubriker, tittarsiffror och pengar. Listan på svenska TV-program där det dricks är oändlig. Jag skulle knappt reagera om jag slog på TV:n och möttes av: ”Det här är Aktuellt som börjar utrikes men först ett järn. Ratarataraaa”. 

Jag har jobbat som komiker och programledare i över 20 år och har själv bitvis levt som en galen pirat och det kunde slutat illa. För en tid sedan valde jag att ta ett break från alkoholen på obestämd tid. Jag vill inte framstå som någon Moder Theresa men jag vet hur illa det kan gå om man inte stannar upp och frågar: ”Ska det vara så här!?”

Senaste nöjesnytt – följ Nöjesbladet på Twitter

Mårten Andersson