”Arga snickarens” restaurang bojkottas

Anders Öfvergård kritisk till fackets kampanj: ”Det är snaskigt”

1 av 4
NÖJE

”Arga snickarens” krog saknade kollektivavtal - då gick facket till attack.

Efter mängder med negativa recensioner på nätet har de nu tecknat avtal.

- Alla papper är inskickade så vi väntar bara på schysta villkor-klister­lappen, skriver restaurangen på sin Facebook-sida.

I Kanal 5:s nya dokusåpa ”Arga restaurangen” får tio personer utan erfarenhet visa att de kan arbeta på restaurang. De som klarar sig bäst får fortsätta som anställda på Anders ”Arga snickaren” Öfvergårds matställe ”Angry Diner”.

Men krogen saknade kollektivavtal.

Då kontrade Hotell- och restaurangfacket, HRF, i sociala medier.

I recensioner sattes lägsta betyg med motiveringar som: ”Genom att inte teckna kollektivavtal för era anställda tycker ni att era anställda inte är värda trygga anställningar, bra arbetsmiljö, försäkringar, pension? De känns inte schyst!”

”Inte första stället”

Nu har kampanjen gett resultat. Öfvergårds krog kommer att teckna avtal med facket, skriver ETC.

- Det är en typ av metod vi testat, och det här stället är inte det första. Anledningen är att de här arbetsgivarna bryr sig mer om sina recensioner och sitt varumärke än om vi hör av oss för att prata kollektivavtal, säger Jenny Bengtsson, ordförande i HRF:s avdelning Stockholm - Gotland, till Nöjesbladet.

”Det är snaskigt”

Trots att kuppen gick hem sågar hon program­idén.

- Det är ett vårdslöst sätt att hantera ungdoms­arbetslösheten. Att tävla om anställning. Varför inte bara öppna, anställa och visa branschen från den goda sidan.

Öfvergård är kritisk mot fackets kampanj.

- Det hade varit bättre om de hade kommit hit i stället. Det arbetssättet är ju trevligare än att snaskigt försöka hänga ut oss och sälja in kollektivavtalet den vägen, säger han till ETC.

Nöjesbladet har utan framgång sökt Öfvergård.