”Fansen är som galna – på ett skönt sätt”

Jovovich om fansens reaktioner på uppskjutna filmen

1 av 6
NÖJE

När det blev känt att Milla Jovovich, 38, var gravid brakade helvetet lös på sociala medier.

Det innebär ju att sista ”Resident evil”-filmen är uppskjuten minst ett år.

– Folk som älskar serien tycker att graviditeten kan skrivas in i handlingen. Folk som hatar den tycker att min man och jag ska fortsätta ligga och skaffa fler barn så att det aldrig blir någon mer film, säger hon och skrattar.

Hollywood har länge drömt om att slå mynt av det ständigt ökade intresset för tv-spel. Men de flesta filmer baserade på spel har floppat.

Undantaget är ”Resident evil”, där Milla Jovovichs rollfigur Alice i fem actionfilmer har kämpat mot zombier.

Totalt har filmerna dragit in 6,4 miljarder kronor.

- Vill någon kalla mig för tv-spelsfilmernas drottning, så inte mig emot.

”Långa haranger på vers”

Nu gästar hon filmfestivalen för att hon spelar Drottning mot Ed Harris Kung i Michael Almereydas ”Cymbeline”. En rätt okänd Shakespeare-pjäs är nu en historia om motorcykelgäng i en amerikansk småstad.

För Milla Jovovich var det en tuff utmaning.

- Actionfilmerna är jobbiga rent fysiskt. De korthuggna replikerna har jag aldrig haft problem med. Men här … långa haranger på vers, det var inte lätt.

Hon och maken, regissören Paul W S Anderson, blev ihop under inspelningen av den första ”Resident evil”-filmen. Nu i dagarna var det tänkt att de skulle spela in den sjätte och sista filmen i serien. Då blev Milla gravid.

- Inget snack om vad som går först. Vi har en 6-årig dotter och har jobbat i tre år på att skaffa syskon. Så nu har vi skjutit upp filmen minst ett år.

”Fansen är som galna”

Vilket väckt enorma reaktioner i sociala medier, säger Milla Jovovich, som gärna håller kontakt med fansen via Facebook, Twitter och andra medier.

- Fansen är som galna. På ett skönt sätt. De som älskar serien är ledsna, men kreativa. Tycker att vi kan skriva in graviditeten i handlingen. Att det kanske kunde bli en zombiebebis. Och så vidare.

- De som hatar serien är också roliga. Har mycket snuskiga tankar om att min man och jag alltid ska ha ett aktivt sexliv så att det blir fler barn och aldrig mer någon film, ha ha.

1 av 5 | Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Med maken Paul.

Städade - hos Brian De Palma

Namn: Milla Jovovich.

Ålder: 38.

Bor: Los Angeles och New York.

Familj: Gift med Paul W S Anderson, 49, filmregissör, en snart 7-årig dotter.

Bakgrund: Född i Kiev i Ukraina, i dåvarande Sovjetunionen. Föräldrarna flyttade till USA när Milla var fem år. De var läkare respektive skådespelerska, men språkproblem gjorde att de fick jobba som vaktmästare och städare, bland annat hos filmregissören Brian De Palma. Föräldrarna skilde sig. Pappan hamnade i fängelse efter en försäkringsbluff. Mamman började lansera dottern som fotomodell.

Karriär: Började tidigt som fotomodell och blev väldigt framgångsrik. Har också gjort skivor och designat kläder. Har gjort ett 40-tal filmer. Genombrott med ”Det femte elementet” (1997), gjord av dåvarande maken Luc Besson. Sedan bland annat ”Jeanne d’Arc”, ”Zoolander”, ”Ultraviolet”, ”The three musketeers” och kommande ”Survivor”, mot Pierce Brosnan och Emma Thompson. Och så förstås ”Resident evil”-filmerna, från 2002 och framåt.

Aktuell: ”Cymbeline” visas i sidosektionen Orrizonti på Venedigs filmfestival. Är gravid, vilket innebär att sista ”Resident evil”-filmen är uppskjuten.

Roy Anderssons skämtsamma svar när en norsk kollega frågade honom hur det kändes att få högsta betyg internationellt för sin nya film, men ”bara” fyra plus i Aftonbladet.

… SCHEMA

Världspremiärer för Abel Ferraras ”Pasolini”, med Willem Dafoe i titelrollen, och ”Gremlins”-regissören Joe Dantes svarta komedi ”Burying the ex”.

… 100-ÅRING

Felix Herngrens ”Hundra­åringen som klev ut genom fönstret och försvann” är med och tävlar om EFA:s (European Film Academy) publikpris vid galan i Riga 13 december. Bland övriga nominerade återfinns ”Philomena” och ”Nymphomaniac”.

… 105-ÅRING

Så gammal är världens äldsta filmregissör. Som sannerligen inte har försvunnit. I går hade Manoel de Oliveiras kortfilm premiär på filmfestivalen.

… HEMSKASTE

Michael Almereydas ”Cymbeline” kan vara den mest tungfotade Shakespeare-film jag sett. Närmast outhärdlig. Om Pernilla August och de andra i Orrizonti- juryn ger den pris har de mutats.

… ROY ANDERSSON- REPLIK