Från seriemord till vilda västern

Mads ”Hannibal” Mikkelsen om nya västernfilmen

1 av 3 | Foto: AP
Mads Mikkelsen kände sig starstruck av att arbeta med gamla fotbollsstjärnan Eric Cantona. ”Vi var alla lite som fans när vi umgicks med Eric”.
NÖJE

För Mads Mikkelsen, 48, handlade västernfilmen ”The salvation” om att förverkliga en barndomsdröm.

Nej, inte att leka cowboy – utan att få spela fotboll med en super­stjärna.

– Vi köpte mål och bollar. Vi spelade när vi var lediga. Men Eric Cantona, han stod bara bredvid och skrattade åt oss, säger den danske filmstjärnan.

Vi träffades i Cannes i våras i samband med filmens världs­premiär och Mads Mikkelsen erkände att först skrattade han åt tanken på en dansk vilda västern-film.

– Danskar på prärien, det lät ju bara knäppt. Men sedan tänkte jag efter. Nästan hela Amerika bestod ju under 1800-talet av europeiska invandrare. Inklusive danskar. Och så hade vi den här dramatiska historien. Om invandraren som förlorade fru och barn, men återförenades med sin bror. Den hade kunnat ­berättas som diskbänksrealism. Vi gjorde en västern av det.

Att ”The salvation” doftar både klassisk amerikansk västern och spaghettivästern, är regissören Kristian Levrings förtjänst, ­enligt Mads Mikkelsen.

– Vi skådespelare tyckte det var kul att göra en västern. För Kristian, fanatisk västernälskare, var det en barndomsdröm som förverkligades.

Omstridd fotbollsstjärna

En av skurkrollerna i filmen ­spelas av Eric Cantona, 48. Han har fuskat flitigt som skådespelare sedan sent 1990-tal. Men han är förstås mer känd som en av världens bästa, tuffaste och mest omstridda fotbollsspelare i mitten av 1990-talet, i franska landslaget och Manchester United.

– Om vi hade fått välja, är vi nog rätt många skådespelare som ännu hellre hade velat bli fotbollsproffs. Så vi var alla lite som fans när vi umgicks med Eric. Vi köpte mål och bollar och spelade, men ingen vågade fråga ­honom om han inte ville vara med och lira. Han stod bara bredvid och skrattade åt oss …

”Bångstyrig häst”

Vad är svårast med att göra en västern?

– Jag är rätt bra på att ­rida, så det var inga problem. Där fanns scener när Mikael (Persbrandt) och jag båda två skulle färdas på hans häst, min rollfigur var skottskadad, och de var jobbiga, för hans häst var bångstyrig.

– Sedan tappade jag en kniv en dag, som gjorde ett väldigt djupt jack i ett av mina fingrar. Det gick ju inte att ha plåster och bandage på ­såret, så det blev infekterat och jäkligt uppsvullet. Ett par dagar var jag faktiskt rädd för att förlora fingret, sedan läkte det som tur var.

Det här är ”The salvation”

Dansk västern inspelad i Sydafrika. Regi: Kristian Levring. I rollerna: Mads Mikkelsen, Eva Green, ­Jeffrey Dean Morgan, Eric Cantona, Mikael Persbrandt, Jonathan Pryce. Sverige-premiär i dag.

Mads Mikkelsen om…

Mads Mikkelsen i tv-serien Hannibal.

… sina favorit­västernfilmer:

– Clint Eastwoods ”De skoningslösa” är mästerverket i genren. Nästan alla John Fords filmer är bra. Av någon anledning glömmer jag aldrig Charles Bronsons ansikte i ”Valdez hästar”. Eric Cantona har också en liknande blick.

… Mikael Persbrandt, som spelar hans bror i ­filmen:

– Egentligen skulle min storebror Lars (känd från ”Brottet” och ”Borgen”) gjort rollen, men han var upptagen med en annan film. Persbrandt och jag har spelat homosexuellt kärlekspar i en kortfilm, vi känner och ­gillar varandra och ­fungerar bra ihop.

… tv-serien ”Hannibal”, som nu får en tredje säsong:

– Jag tillbringar sex, sju månader med den varje år. Jag gillar rollfiguren och jag är stolt över att vi har lyckats bryta ny mark för vad man kan och får visa i vanlig amerikansk reklam-tv.

… framtiden:

– Jag skulle gärna göra en zombie-film, jag älskar tv-serien ”The walking dead”. Och så är jag med i Anders Thomas Jensens komedi som heter ”Män och höns”. Bröderna Coen-möter-David Lynch, ungefär. Väldigt rolig. Men jag är lite rädd för hur ni politiskt korrekta svenskar ska ta emot filmen …