Nadya släpper debutsingel om rasism

Debutanten Nadya om nya singeln och valutgången

1 av 4 | Foto: FREDRIK LERNERYD
Nadia ”Nadya” Kardar Tehran är inte nöjd med valresultatet. ”Det är liksom 13 procent av Sveriges befolkning som på något sätt ifrågasätter min existens i det här landet”, säger hon.
NÖJE

Nadyas debutsingel handlar om rasism.

Och det är ord - inte visor.

– Jag hoppas någonstans att mänskligheten inte har så kort minne, säger hon till Nöjesbladet.

När Nadia ”Nadya” Kardar Tehran, 24, val­vakar gör hon det on the road. Hon kör sin bil genom den svarta, dimmiga natten när resultaten kommer in. Månen är röd, och det ”förhöjde den obehagliga känslan”.

Dagen efter träffar hon Nöjesbladet, på Konstfack i Stockholm. Hennes kompis har sin ateljé där, och Nadya vill visa ett ställe hon gillar.

Hon kliver upp på en stol, klättrar ut genom fönstret och försvinner ner.

”Inte särskilt välkommen”

Och det är där, på en stenugnsvarm plattform i eftermiddagssolen ovanför Konstfacks tak, hon berättar om valet.

– Det är liksom 13 procent av Sveriges befolkning som på något sätt ifrågasätter min existens i det här landet. Det får en inte att känna sig särskilt välkommen liksom, trots att jag är född här, säger hon.

Nadya har gjort musik hela livet - i tonåren sjöng hon i ett punkband - men det är nu på fredag hon släpper sin solo­debutsingel: ”Refugee”.

– Hela mitt liv har jag mötts av rasism och olika typer av fördomar. Min pappa har alltid sagt till mig att ”för att bli någonting i den här världen så måste du jobba dubbelt så hårt än alla andra”. Och jag kom till en punkt då jag bara blev så jävla trött på att vara den duktiga blatten. Det är den känslan som hela den här låten bygger på, säger hon.

Vill sprida sitt budskap

Hon kallar genren för ”middle eastern heavy bass”, och hoppas att personer med rasistiska åsikter ska höra låten.

– Jag hoppas någonstans att mänskligheten inte har så kort minne och att vi i våra hjärtan vet vad mänskligt värde är egentligen. Det är bara att försöka sprida det budskapet, det är det jag försöker göra i min musik, säger hon.

Det här är Nadya

Namn: Nadia Kardar Tehran. Ålder: 24. Bor: Stockholm. Aktuell: med solodebutsingeln ”Refugee” som släpps på fredag.