Efter ”Expendables” megaförlust jagar han 10 miljoner pirater

NÖJE

Mer än hundra miljoner personer laddade ner actionfilmen ”The Expendables 3” illegalt.

Nu skickar producenten Avi Lerner ut stämningsansökningar till privatpersoner.

– Vi vill jaga de som stal vår film och kommer fortsätta tills vi tagit alla, säger han enligt Variety.

Avi Lerner, 66, som producerade ”The Expendables 3” och är styrelseordförande för produktionsbolaget ”Millennium Films” jagar nu privatpersoner som laddat ner illegalt på internet.

Enligt Variety säger han att han är ”bedrövad” över att filmen läckte ut tre veckor innan premiär. Han menar att personerna är ansvariga för motsvarande nästan 1,8 miljarder kronor i potentiella intäkter. I summan räknar han med alla nedladdningar, delningar och all streaming.

– Det var tio miljoner som stal vår film och vi vill jaga dessa personer, säger Avi Lerner.

”Lionsgate”, som är ”The Expendables 3” distributör, har tidigare vunnit ett framgångsrikt mål mot sex hemsidor som lagt upp piratkopior av filmen.

Vill skydda sin egendom

Bolaget har nu tagit initiativet att söka upp individer som laddat ner en piratkopia av filmen genom att skicka ut brev till IP-adresserna. Breven erbjuder en förlikning istället för att de tar fallet till rättegång där mer omfattande straff skulle kunna förekomma.

Men avsikten är inte bara att få tillbaka förlorade inkomster utan för att göra ett moraliskt ställningstagande.

– Det är inte rätt att stjäla. Jag vill skydda vår egendom och de tusentals människor som skapat denna film. Jag vill upplysa om den påverkan fildelning har på jobben inom nöjesindustrin, säger Avi Lerner.

Vädjar till Barack Obama

Men Avi Lerner menar att påverkan på hans film är mycket större eftersom spridningen började innan filmen haft premiär.

– Det är förödande att polisen, domstolar och kongress i Amerika inte gör något för att stoppa dessa människor som stjäl intellektuell egendom från producenter och deras bolag, säger han.

Han hänvisade också till självaste presidenten.

– Jag vet att president Obama har andra problem runt om i världen, men jag förstår ändå inte varför de inte kan skydda de som arbetar så hårt.

Han spekulerar om att Googles inflytande i regeringen gör att Vita huset inte tar hårdare tag.

Kallar bolagen för ”ynkryggar”

Avi Lerner skyller också på de stora bolagen som inte tar strid och kallade dem för ”ynkryggar” som är alldeles för oroliga om deras egna image.

Avi Lerner säger att han personligen inte kommer ta några av de insamlade pengarna och att bolaget ”Millennium Films ” funderar på hur de ska användas.

Sedan han började skicka ut breven i förra veckan säger han att ungefär 50 000 brev skickats och att han har IP-adresser till miljoner fler.

– Vi kommer fortsätta tills vi fått tag på alla, säger han.