Reklamfilm om bipolär häst anmäls

1 av 3 | Foto: FLX
Hästpappan i ATG:s nya reklamfilm blir bipolär och spenderar en stor del av sina dagar med att titta på tv.
NÖJE

Reklamfilmen med hästen som blir bipolär anmäls.

Den kränker människor med bipolär sjukdom, anser Anna Gustavsson, som anmält filmen, uppger P4 Sjuhärad.

ATG:s reklamfilm är gjord av Felix Herngrens bolag FLX. Den är utformad i en serie små filmer om hästen Vinnie, som drömmer om att bli ”världens bästa travhäst”. Första avsnittet visar hur fölet Vinnies pappa ”blir bipolär och slutar att jobba”.

Vinnie får i stället ta över sin pappas roll och arbeta på gården.

”Rätt allvarligt”

Anna Gustavsson, som själv har bipolär sjukdom, anser att reklamen är kränkande mot personer med sjukdomen. Därför har hon anmält den till spelbranschens etiska råd.

– Först så blev jag lite chockad. Sedan andra och tredje gången jag såg reklamen tänkte jag att det här är inte bra. Det kändes inte rätt. Att mena på att den där lilla ponnyn fick göra allting hemma när föräldern blir sjuk. Det är rätt allvarligt om man läser mellan raderna och börjar analysera, säger Anna Gustavsson till P4 Sjuhärad.

”Har inget med bipolär sjukdom att göra”

Anna Gustavsson anser inte att spelbolagets film har något med sjukdomen att göra och att den visar upp en kränkande bild av personer med bipolär sjukdom. Med anmälningen hoppas hon kunna skapa diskussion kring spridandet av negativa fördomar.

– Jag valde att anmäla reklamen för jag tänkte att någon måste säga i från. Det här är inte okej av ett så här stort spelbolag att använda sig av en allvarlig psykisk diagnos i en reklam som inte har något med bipolär sjukdom att göra. Man blir inte bipolär bara sådär, säger hon i inslaget.