ABBA-Frida skriver bok om livstragedierna

1 av 4 | Foto: MONKBERRY A/S
FÖRSTA BOKEN Anni-Frid Lyngstad gästar ”Skavlan” och avlöjar planerna på en bok. ”Jag har alltid skrivit mycket”, säger hon.
NÖJE

ABBA-Frida har satt ord på sina stora tragedier.

I ”Skavlan” avslöjar hon planerna på en bok om sitt liv.

– Jag har skrivit av mig när det varit lite tyngre perioder, säger Anni-Frid Lyngstad.

I SVT:s pratshowprogram ”Skavlan” på fredag gör Anni-Frid Lyngstad, 68, ett sällsynt offentligt framträdande.

När avsnittet spelades in i går berättade ABBA-ikonen att hon arbetar på en bok om sitt liv. Ett liv kantat av besannade popstjärnedrömmar men också av stor sorg.

1998 omkom hennes 30-åriga dotter Ann Lise-Lotte Casper i en bilolycka i USA. Året därpå dog Anni-Frid Lyngstads man, prins Ruzzo Reuss von Plauen, i cancer. Han blev 49 år.

– Jag har alltid skrivit mycket. Det har inte blivit så att jag publicerat något av vad jag har skrivit. Men i livet har jag faktiskt skrivit av mig vid tillfällen när det har varit lite tyngre, säger hon i programmet.

Involverat sig själv

Boken blir ingen regelrätt självbiografi och när den väntas ges ut är ännu inte klart.

– Jag skulle vilja säga att det är mer fokuserat på en berättelse än en självbiografi. Men jag har involverat mig själv fast i en annan typ, säger hon till värden Fredrik Skavlan.

Anni-Frid Lyngstad, som föddes i Norge, var bara två år när hennes mamma dog. Hon växte upp i Sverige med sin mormor. 1986 flyttade hon till Schweiz för kärleken till sin prins.

”Ensamheten har blivit min följeslagare”

Under inspelningarna av ”Skavlan” berättade sångerskan också om ensamheten hon känt av under livet.

– En ganska stor ensamhet som tidigare kunde vara besvärande men som jag faktiskt njuter av ganska mycket nu och har blivit vän med genom åren. Ensamheten har blivit min följeslagare kan man lugnt säga. Men den besvärar mig inte. Jag trivs med den också.

Utöver sin framgångsrika musikkarriär har Anni-Frid Lyngstad engagerat sig starkt i miljöfrågor. Den delen av livet kommer också att ha en betydande del i boken.

– Jag vill också skriva en berättelse med lite ekologiska förtecken eftersom jag har jobbat med det tidigare mycket och fortfarande är väldigt nära min natur, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM