Inger Nilsson: "Klart man tar bort det stötande"

1 av 3
Inger Nilsson.
NÖJE

Inger Nilsson, som spelade Pippi i serien, visste inte att SVT kommer att klippa bort scenerna.

– Det har jag inte hört någonting om. Det är en knepig fråga. Jag vet inte om man ska göra om historien. Samtidigt ska den kännas aktuell idag, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet når Inger Nilsson på måndagsförmiddagen när hon är på väg in till sin tandläkare i Stockholm.

Hon hade ingen om anning SVT:s beslut, men hon har viss förståelse för det.

– Många barn kan tycka att det är okej att säga och göra vissa saker bara för att Pippi gör det. Då är det klart att man tar bort det som är stötande. Vissa barn förstår ju inte att man kunde säga då, men inte nu. Barnen lever i nuet.

”Det var så man sa”

Samtidigt påpekar hon att andra filmer och konstverk inte görs om på samma sätt.

– De här berättelserna skrevs 1945 och filmades 1969. Det var så man sa på den tiden. Det är svårt att säga var gränsen ska gå.

Men redan i slutet av 1960-talet hörde hon en liknande diskussion som kan ligga till grund för att Pippi i Söderhavet inte blev till en egen film då.

– Det var negerkungar och kannibaler och allt vad det var som man även då inte ansåg var korrekt att säga. Det kan finnas andra skäl än just dessa som gjorde att det inte blev film. Men det är så jag minns att det har diskuterats, säger hon.

”De är tidlösa”

Istället valde Astrid Lindgren att skriva en helt ny berättelse som handlade om sjörövare och som filmades under titeln "Pippi Långstrump på de sju haven".

– Jag tror inte att Astrid Lindgren skulle haft någonting emot de här förändringarna. Pippi-historierna är tidlösa och det som man tar bort påverkar inte själva handlingen nämnvärt. I och med att de är tidlösa gäller det att vara med i tiden, säger Inger Nilsson.