Därför hotar Ulf Lundell förbjuda ’Öppna landskap’

1 av 5
NÖJE

”Öppna landskap” har kallats för en alternativ nationalsång.

Men om Sverigedemokraterna går starkt i extravalet vill Ulf Lundell förbjuda att den spelas.

”Då finns det inga öppna landskap längre”, skriver han på sin blogg.

Ulf Lundell, 65, går ut med ett vallöfte.

Artisten hotar att dra tillbaka en av sina mest älskade låtar, ”Öppna landskap”, om Sverigedemokraterna, SD, får tillräckligt många röster i extravalet i mars.

”Om SD får 20 % eller mer den 22 mars tänker jag förbjuda allt spelande av 'Öppna landskap' i radio, tv, från scener och estrader i det här landet. Då finns det inga öppna landskap längre”, skriver han på sin nystartade blogg.

Svarar på Jomshofs kritik

I inlägget kommenterade han även SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshofs uttalande i veckan om att Lundell inte håller måttet som artist.

”Jag läser i bladet att Jomshof SD anser att jag är en ”extremt dålig artist.” Alltså extremt. Märkligt då att SD stal 'Öppna landskap' och använde den på sin hemsida för några år sen”, skriver han på bloggen.

Låten låg på Sverigedemokraternas hemsida 2002. Då hotade den folkkära artisten stämma partiet.

– Klart att jag blir förbannad. Inget parti ska stjäla min låt eller mitt namn, det är självklart extra illa om det är Sverigedemokraterna, sa han då.

Krävde Björn Söders avgång

Tidigare i veckan gick den folkkäre artisten till attack mot SD:s partisekreterare Björn Söder, även andre vice talman i riksdagen.

Söders uttalanden i Dagens Nyheter, DN, i söndags om att judar och samer inte är svenskar gjorde Lundell rasande. Artisten krävde att Björn Söder skulle avgå som andre vice talman i riksdagen.

”Jag skäms för en sån som Söder, en liten diktatorstyp i folkdräkt, ska sitta och drämma klubba i bord i Sveriges riksdag.”, skrev han på sin blogg i måndags.

För Aftonbladet utvecklade Björn Söder sin syn på de nationella minoritetsgrupperna i Sverige.

– De är ju en nationell minoritet som utgår från sin egen identitet. Då ingår de ju inte i den nationella eller svenska nationen. Däremot är de med all sannolikhet svenska medborgare och svenska i den bemärkelsen, sa han.

Ulf Lundell har inte gått att nå för en kommentar.

FAKTA

Det här är upphovsrätten

Regleras i upphovsrättslagen och är utformad så att upphovsmannens, den som skapat ett verk, ideella och ekonomiska rättigheter ska tillgodoses.

I lagen står att upphovsmannen i väsentliga avseenden har ensamrätt till verket. Ensamrätten innebär att den som äger rättigheterna har en bestämmande makt om ett verk får framföras offentligt eller spridas till allmänheten.

Vid anslutning till Stim upplåts en del av upphovsrätten mot att föreningen ombesörjer upphovsmannens ekonomiska intressen. Anslutningen kan sägas upp av upphovsmannen. En upplåtelse av upphovsrätten kan också tecknas mellan upphovsman och skivbolag.

Källa: STIM