Älskade storstjärnorna slocknade under 2014

Ett sorgens år: Här är kändisarna som dog under året som gick

Malik Bendjelloul
NÖJE

Kim Anderzon, Malik Bendjelloul, Brasse Brännström, Robin Williams...

Listan är sorgligt lång.

Stjärnorna som gick bort under 2014 lämnade avtryck som lever kvar i många år framöver.

Malik Bendjelloul

Den svenske regissören hittades död den 13 maj. Han blev endast 36 år gammal.

Malik Bendjelloul blev mest känd för dokumentären ”Searching for sugarman”, som han vann en Oscar för 2013.

Enligt familjen begick Malik Bendjelloul självmord efter en kortare tids depression.

– Livet är inte alltid så enkelt. Jag har varit med honom hela tiden mot slutet, sa brodern Johar Bendjelloul.

Malik Bendjelloul – som hade inlett arbetet med en ny film – sörjdes av en internationell filmvärld efter sin död.

– Han var hela tiden väldigt full av liv, han stod nästan aldrig stilla när man pratade med honom och sen de där oerhört vackra ögonen som spelade hela tiden, sa dokumentärfilmslegendaren Tom Alandh.

Brasse Brännström

Lars-Erik ”Brasse” Brännström avled i sitt hem den 29 augusti.

Den folkkäre skådespelaren blev 69 år.

Brasse Brännström arbetade ofta med vännen Magnus Härenstam. De fick ett enormt folkligt genombrott med barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” 1973.

– Brasse sa alltid att på hans gravsten skulle det stå "Han gjorde i alla fall myrorna". Och det är ju... Det rättfärdigar ett helt liv, sa Magnus Härensam till Aftonbladet en tid efter dödsfallet.

2002 vann han en Guldbagge för ”Sprängaren” men har även mottagit priser för sina insatser i teaterns värld. Brasse Brännströms sista långfilm blev ”Bäst före” 2013.

Någon dödsorsak har i skrivande stund inte presenterats.

– Jag var där hos honom, han var inte ensam. Han var död när ambulansen kom till platsen, har hans exfru Git Erixon sagt.

Kim Anderzon

Kim Anderzons öppna begravning var välbesökt.

Många ville ta farväl av en av Sveriges mest älskade skådespelare.

– Det blev en fin föreställning – precis som Kim hade önskat. Jag är tacksam att så många trotsade vädergudarna och kom för att säga farväl. Det värmer, sa hennes livskamrat Lars Naumburg.

Efter en två år lång cancerkamp somnade Kim Anderzon in den 24 oktober. Kvällen före var hon och alla hennes vänner samlade för en fest på Wasahof i Stockholm.

– Hon la sig i ena ändan av rummet och människor kom fram och snackade, jag också. Sedan åkte hon hem och somnade in. Det är det modigaste jag har varit med om att en människa har gjort, sa Johan Rabaeus.

Kim Anderzon blev 71 år.

Alice Babs

Jazzsångerskan och skådespelaren Alice Babs gick bort den 11 februari vid en ålder av 90 år.

2013 diagnostiserades hon med alzheimer och vaskulär demens. Alice Babs tillbringade sin sista tid i livet på ett demensboende och var omgiven av sin familj när hon tog sina sista andetag.

– Vi har ett hav av gråt innanför pannbenet. En del har kommit ut, mycket finns kvar, sa dottern Titti Sjöblom två dagar efter dödsfallet.

Alice Babs slog igenom i filmen ”Swing it, magistern” 1940. Hon tävlade i Eurovision song contest 1958 och samarbetade bland annat med Duke Ellington och Povel Ramel. 1972 utnämndes hon till hovsångerska.

Christian Falk

Den 26 juli sändes Christian Falks känslostarka sommarprat i P1.

Två dagar tidigare hade artisten och producenten gått bort, endast 52 år gammal, i sviterna av sin bukspottskörtelcancer.

Som musiker var Christian Falk basist i Imperiet och hans soloskiva ”Quel bordel” vann tre priser på Grammisgalan 1999, bland annat för bästa album.

Imperiets sångare Joakim Thåström var en av alla dem som uttryckte sin stora sorg, och som senare hedrade Falks minne på begravningen den 11 augusti.

– Han var ju en väldigt energisk människa, Christian, i alla fall då när vi umgicks som mest. Jag tror han var det hela tiden. Så otroligt mycket energi och idéer, har Thåström sagt.

Falk arbetade med många av landet största stjärnor, bland andra Robyn, Titiyo och Neneh Cherry. Han sörjdes närmast av sina två döttrar.

Carin Mannheimer

Regissören, författaren och dramatikern Carin Mannheimer dog den 11 juli.

Hon hann aldrig färdigställa sista pjäsen i trilogin om att åldras i Sverige. Den avslutande delen skulle handla om livets slutskede och sättas upp på Göteborgs stadsteater, en institution som Mannheimer satte sin prägel på.

När läkarna väl upptäckte cancern som slagit rot i Carin Mannheimers kropp var det för sent. Enligt Göteborgs-Posten, GP, tog det bara några dagar från att ”Saltön”-regissören diagnostiserades till att hon avled.

– Det är chockartat och har gått väldigt snabbt. Jag har nästan inte förstått det själv, sa dottern Anna Mannheimer till GP.

Carin Mannheimer blev 79 år.

Foto: ANNA CLARÉN

Tommy Blom

Han var en av 1960-talets största idoler.

Efter sin tid i popgruppen Tages fortsatte Tommy Blom vidare på nya äventyr. Under många år var han radioprogramledare för Vinyl 107. Under 14 år, med start i början av 1990-talet, guidade han lyssnarna i 60-talets musikmarker.

Under 2000-talet spelade han med Idolerna – kända för hitlåten ”Här kommer kärleken” – och The Cadillac Band.

Den 25 maj dog Tommy Blom efter en tids cancersjukdom.

– Han var en gudomlig människa och en underbar kamrat, sa vännen och musikerkollegan Lennart Grahn.

Hasse Wallman

Som grundare av Wallmans salonger, där många stjärnor har fötts, blev Hasse Wallman känd som nöjeskungen.

Enligt de som kände honom gick Hasse Wallman bort när han gjorde det han älskade allra mest. Han dog den 22 september i sviterna av en ridolycka som inträffade tre dagar tidigare.

Pernilla Wahlgren, Tess Merkel och Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson var bara några av artisterna som Wallman tog under sina vingar.

– Min fina Hasse. Jag vill så gärna ge honom en kram, han har följt mig ända sedan jag kom till Stockholm som ung. Han har betytt jättemycket för många artister, genom honom har de fått den finaste skolan en artist kan få, sa Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Som arrangör lockade Hasse Wallman bland annat Beatles och Rolling Stones till Sverige. Han stod även bakom flera hyllade musikaluppsättningar. 1991 belönades han med en Guldmask för sina insatser i nöjesvärlden.

Hasse Wallman blev 78 år gammal.

UTLÄNDSKA

Robin Williams

Foto: AP
Hyllningar till Robin Williams har dykt upp runt om i världen. Här på skådespelarens stjärna på Walk of Fame.

Han var en hyllad skådespelare som framför allt utmärkte sig i dramafilmer och komedier.

Oscarbelönade Robin Williams hittades död i sitt hem den 11 augusti. Obduktionen bekräftade senare de uppgifter som snabbt spreds: han hade tagit sitt eget liv, 63 år gammal.

Efter dödsfallet berättade Robin Williams hustru Susan Schneider att hennes make – som skänkt glädje åt publiken under närmare fyra decenniers tid – plågades av demoner som bara de närmaste kände till.

– Robin var nykter och han var modig medan han kämpade mot sin depression, ångest och ett tidigt skede av Parkinsons sjukdom, vilken han inte ännu var redo att berätta om för allmänheten, sa hon i ett uttalande.

I mitten av december uttalade sig skådespelarens son om familjens stora saknad, fyra månader efter dödsfallet.

– Inte en dag passerar utan att vi tänker på vår pappa, sa Zak Williams till People.

Genombrottsserien ”Mork & Mindy” samt filmerna ”Good morning Vietnam”, ”Döda poeters sällskap” och ”Good Will Hunting” är bara fyra av produktionerna som gjort honom odödlig i Hollywood.

– Robin Williams var en komplicerad person. Som många roliga människor använde han humorn för att hålla sina demoner på avstånd, sa Stellan Skarsgård om sin kollega från ”Good Will Hunting”.

Foto: AP

Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman dog av en överdos av bland annat kokain och heroin den 2 februari.

Han hittades livlös i sitt hem med en spruta i armen.

Peter Stormare var en av många skådespelare som uttryckte sin stora sorg. Han och Seymour Hoffman lärde känna varandra under slutet av 1990-talet.

– Vi var som syskon, det är för jävligt. Detta är värre än när James Gandolfini och Heath Ledger gick bort. Det är för jobbigt att prata om, sa han i ett uttalande.

Philip Seymour Hoffman efterlämnade två barn.

Philip Seymour Hoffman räknades länge som en av världens främsta birollsinnehavare, tack vare sina insatser i filmer som ”Magnolia” och ”Boogie nights”. 2005 bar han sin första stora film som huvudrollsinnehavare och vann då en Oscar för ”Capote”.

Därefter följde filmer som ”Tvivel”, ”The master” och de tre avslutande ”Hunger games”-filmerna för skådespelaren som kallts för en av sin generations största.

Foto: IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Bob Hoskins

Den folkkäre brittiske skådespelaren Bob Hoskins drabbades av en lunginflammation som skulle kosta honom livet.

Den 29 april dog han på sjukhus omgiven av sin familj.

Lite mindre än två år före dödsfallet drog han sig tillbaka från skådespeleriet efter att ha diagnostiserats med parkinson.

”Han vill tacka alla stora och briljanta människor som han arbetat med genom åren, och alla beundrare som gett honom sitt stöd genom en underbar karriär”, hälsade Hoskins i ett pressmeddelande.

Hoskins karriär spände sig över fyra decennier. Det stora genombrottet kom i BBC-serien ”Pennies from heaven” (1978) men den roll han hyllades mest för var som George i ”Mona Lisa” (1986) som bland annat gav honom vinster i Golden Globe och Bafta samt en Oscarnominering.

Hoskins blev 71 år.

Foto: United Archives GmbH / Alamy
Attenborough i Jurassic Park.

Richard Attenborough

Richard Attenborough var yrkesverksam i över 60 år och räknas som en av den brittiska filmvärldens största någonsin.

Som regissör och producent stod han bakom klassikern ”Gandhi” (1982), den prisades på Oscarsgalan som bästa film och Attenborough, som adlades 1993, fick även lyfta en statyett som bästa regissör.

Som skådespelare anses hans främsta insatser ha varit i filmer som ”Lagt kort ligger” (1947) och ”Den stora flykten” (1963). Många minns honom också från de två första ”Jurassic park”-filmerna.

De sista åren i livet led han av allt sämre hälsa och bodde på vårdhem. 2008 drabbades han av en stroke och blev rullstolsburen. Den 24 augusti orkade kroppen inte längre. Richard Attenborough blev 90 år.

Foto: AP

Bobby Womack

Soulmusikern Bobby Womack dog i sitt hem den 27 juni, 70 år gammal.

Under sin karriär var han enormt produktiv mellan åren 1968-2000. Efter ett längre uppehåll släppte han sedan sin sista skiva, ”The bravest man in universe” 2012. Tre år tidigare hade han invalts i Rock and roll hall of fame.

Bland hans mest kända låtar är  ”That's the way I feel about cha”, ”Woman's gotta have it” och ”It's all over now”, som Rolling Stone senare gjorde en cover av.

Bobby Womack gick igenom en svår kamp mot sjukdomarna, bland annat mot flera olika former av cancer. Två år före sin död diagnostiserades han med alzheimer.

Tommy Ramone

Han var den sista kvarlevande originalmedlemmen av punkbandet Ramones.

Men den 11 juli dog Tommy Ramone i sitt hem i New York vid en ålder av 62 år efter att ha drabbats av cancer.

Tommy Ramone var trummis mellan 1974 och 1977 och medverkade på bandets tre första plattor. Därefter fortsatte han med Ramones bland annat som producent och manager.

FAKTA

... fler stjärnor som slocknade:

Ingvar Kjellson, skådespelare, f. 1923.

Joe Cocker, sångare, f. 1944.

Mike Nichols, regissör, f. 1931.

Lauren Bacall, skådespelare, f. 1924.

Hans V Engström, skådespelare, f. 1949

Joan Rivers, komiker, f. 1933.

Richard Kiel, skådespelare f. 1939.

Lasse Kühler, dansare och skådespelare, f. 1938.

Birgitta Valberg, skådespelare, f. 1916.

Jimmy Ruffin, sångare, f. 1936.

Bobby Keys, saxofonist, f. 1943.

Ruby Dee, skådespelare, f. 1922.

Jack Bruce, musiker, f. 1943.

Shirley Temple, skådespelare, f. 1928.

Harold Ramis, regissör, f. 1944.

James Garner, skådespelare, f. 1928.

James Rebhorn, skådespelare, f. 1948.

Per Källberg, filmfotograf, f. 1947.

Stig Hallgren, filmfotograf, f. 1925.

Dag Taylor, dansare och sångare, f. 1962.

Olle Häger, dokumentärfilmare, f. 1935.

Rune Bergman, musiker, f. 1937.

Leif Nilsson, barnskådespelare, f. 1943.

Emy Storm, skådespelare, f. 1925.

Göran Graffman, regissör, f. 1931.

Boris Estulf, musiker, f. 1938.

Tom Rolf, filmklippare, f. 1931.

Kate O'Mara, skådespelare, f. 1939.

Simone Battle, sångerska, f. 1989.

Mickey Rooney, skådespelare, f. 1920.

Dave Brockie, sångare, f. 1963.

Pete Seeger, sångare, f. 1919.

Casey Kasem, radioprofil, f. 1932.

Jan Hooks, skådespelare, f. 1957.

Dennis Frederiksen, sångare, f. 1951.

ARTIKELN HANDLAR OM