SR skulle göra om Svensktoppen helt – men ändrade sig

Lyssnarna röstar bort ändringarna i programmet

Magnus Uggla är en av de artister som inte har velat se en förändring av Svensktoppen. ”Det ska vara precis som det är. En bra låt är en bra låt”, säger han.
NÖJE

På Svensktoppen intet nytt.

En majoritet av lyssnarna vill behålla programmet i sin nuvarande form - och får ­bifall av flera artister.

- Publiken är lika klok som jag. Man vill inte ha förändringar, det ska vara precis som det är, hälsar Magnus Uggla genom ­Sveriges radio.

Svensktoppen har rullat på i stort sett oförändrad i mer än 50 år.

Förra året vaknade kritik mot listans enformighet, och att någonting borde göras för att fräscha upp omröstningsreglerna.

”Det får räcka”

Björn Skifs, 67, var en av ­artisterna som riktade kritik mot programmet.

- Ibland tycker man att nu får det räcka. Det tyckte jag nog till och med när ”Håll mitt hjärta” låg på listan. Det blir bara ­någon slags rekordtänkande, och det känns fånigt att tänka så inom musik, sa han till ­Nöjesbladet då.

Svensktoppen hörsammade kritiken, och startade en ”folkomröstning” för att ta tempen på förändringarnas vindstyrka. Nu är den avslutad.

Resultatet: oförändrat.

- Publiken är lika klok som jag. Man vill inte ha förändringar, det ska vara precis som det är. En bra låt är en bra låt. Den ska få ligga så länge som publiken vill och ingen på Sveriges radio ska bestämma när en låt ska ut, säger Magnus Uggla om beslutet genom SR.

Även Benny Andersson, Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Eric Saade är nöjda anhängare av status quo, enligt SR.

Mött folkets vrede

Svensktoppens program­ledare Carolina Norén, 49, ­initierade omröstningen.

Sedan den startade i november har hon mött folkets stora vrede och engagemang.

- Många har blivit jätteupprörda. Jag har fått långa, handskrivna brev där det står ”jag har lyssnat sedan jag var liten och det har alltid varit på det här sättet och det är det som är så härligt med Svensktoppen”, säger Carolina Norén.

Följande alternativ fanns i omröstningen

Linje 1

34 %

Linje 2

48,7 %

Linje 3

17,3 %

n n Omröstningen startade i början av november. Lyssnare har röstat via webb, post, mejl, telefon och under Svensk­toppens ”valturné”.

4 Linje 1 - Det införs en tidsbegränsning på ett år. Artist och låt premieras med en svensktoppstårta, men därefter blir det ”tack och hej”.

4 Linje 2 - Det blir ingen tidsbegränsning, en låt får ­fortsätta att ligga hur länge som helst.

4 Linje 3 - Eget förslag på antal veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM