Anita Ekberg hatade sin ikoniska filmroll

Aftonbladets tidigare Romkorrespondent Åke Malm om filmikonen

1 av 27 | Foto: AFP
Anita Ekberg anländer till Roms filmfestival januari 2010 till premiären av den digitalt omklippta versionen av "La Dolce Vita"
NÖJE

ROM. Anita Ekberg – en av svensk films största internationella filmskådespelerskor, avled strax före lunch på vilohemmet där hon vårdats de senaste åren.

Hon blev 83 år.

Nyheten om Anitas död hamnade direkt på de italienska tidningarnas förstasidor. La Repubblica skriver:

– Hon var Federico Fellinis ljuva musa – hans inspiratör.

Anitas senaste år har varit tunga och fulla av dramatiska händelser. Hon drabbades av flera sjukdomar och tvingades lämna sin älskade villa i Genzano, högt uppe i bergen söder om Rom.

Tände eld på villan

Medan hon kämpade för att komma igenom alla svårigheter bröt sig tjuvar in i hennes villa och tände eld på den. Ett slag som kunde ha fällt den starkaste.

– Det är så hemskt att någon kan göra så mot mig, klagade Anita en av de senaste gångerna jag talade med henne på telefon.

– Men nu har jag varit med om allt och lärt att ta sådana olyckor, fortsatte hon. Och det var ännu en gång den tuffa Anita som tog tag i tillvaron med en klackspark och gick vidare.

Det var på sjukhuset San Raffaele i samhället Rocca di Papa, söder om Rom som läkarna försökte ta hand om alla skavanker. Hon hade brutit lårbenshalsen och haft problem med diabetes och mycket annat. Men Anita har kämpat mot kroppens svagheter men också mot alla ekonomiska problem.

För sanningen är att alla hennes män under perioden som döptes till Det ljuva livet – berövade henne allt och att hon under sin senare tid hade stora ekonomiska problem. Man är nog inte långt från sanningen när man säger att den ende som verkligen hjälpte henne var Fiats legendariske chef, advokaten Gianni Agnelli som var hennes hemlige älskare.

Hatade ikoniska rollen

Men nu skall vi komma ihåg henne för de stora klassiska rollerna. Särskilt Fellinifilmen Det ljuva livet, doppet i Fontana di Trevi – egentligen en roll som hon kom att hata.

– Jag har ju gjort så många andra roller. Varför vill folk bara komma ihåg den här, undrade hon en gång när hon med sin vanliga humor tvingades berätta om hur det verkligen gick till.

För nog gjorde  hon en lysande Hollywoodkarriär. Filmer med dåtidens stora idoler som Rock Hudson, Jerry Lewis och Dean Martin för att bara nämna några. Men också Frank Sinatra, i westernfilmen.

Grodmansdräkt och whisky

Det är från 1959 när Federico Fellini börjar spela in La Dolce Vita som hon flyttar till Italien definitivt. Hon blev Sylvia, en drömlik varelse som uppenbarar sig för Marcello Mastroianni. En ikon för åtrå och kärlek. Hennes kropp är som en symbol för erotisk längtan där hon glider ut i Fontana di Trevi och duschar den väldiga bysten under vattenfallet.

– Hennes röst när hon säger: Marcello, come here – subito, har gått till filmhistorien. Men för mig berättade hon om hur scenen verkligen gick till.

– Jag fick minsann vada ut i det iskalla vattnet i min tunna klänning – men Marcello han hade en grodmansdräkt under smokingen och massor av whisky i kroppen för att överleva!

Åke Malm

ARTIKELN HANDLAR OM