Dansande snippor vuxenklassades på Youtube

Videojätten tog ställning i debatten

1 av 6
NÖJE

Barnkanalens musikvideo hade hunnit få 4 000 kommentarer på Facebook.

Då barnförbjöd Youtube de dansande snipporna.

– Det retar oss men vi fnissar lite också, säger Sara Ohlsson på redaktionen.

”Snippidippsnippididoo, snippan är häftig kan du tro” – så lyder en av textraderna i ”Bacillakutens” virala succévideo där tecknade snippor och snoppar dansar och sjunger.

Avsnittet bygger på frågor från de unga tittarna och ska lära ut på ett kul sätt. Men alla föräldrar tycker inte att Barnkanalen lyckas med sitt försök till en avdramatiserad utbildning i de mänskliga könsorganen.

”Oacceptabel för barn”

Över 4 000 personer har hittills kommenterat musikvideon på Barnkanalens Facebooksida. ”Låten är bedrövlig och oacceptabel för barn” skriver en upprörd vuxen. Men många hyllar också klickraketen.

– Även om vi fått en del kritik, så är vi väldigt, väldigt glada i dag, för genomslaget för videon är enormt! säger Sara Ohlsson, planeringsredaktör och publiceringsansvarig på Barnkanalen.

Varningstext på Youtube

Men i helgen satte Youtube en käpp i hjulet för glädjen. Då fick SVT upptäcka att videosajten hade vuxenklassat den tecknade snippvideon.

Den som ville titta på snackisen möttes av texten: ”Det här videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare”. Varningen låg kvar fram till en stund före lunch på måndagen.

”Behöver inte vara 18”

Youtube tog beslutet trots att målgruppen för programmet är barn i åldrarna 3–6 år.

– Det retar oss, men vi fnissar lite också. Det handlar nog om att Youtube har en generell idé om att barn inte ska se snippor och snoppar. Du behöver definitivt inte vara 18 för att se det, säger Sara Ohlsson.

”Google kände som oss”

På måndagsförmiddagen tog Barnkanalen kontakt med Google, som efter ett snack ångrade sig och tog bort begränsningen.

– Det känns bra. Google har tittat på videon och kände som oss – att det inte finns något i den som kräver en åldersgräns, säger Kajsa Peters – projektledare på SVT.

Aftonbladets kolumnist Alex Schulman såg den virala bomben ihop med sin dotter och har inget emot dansande snippor och snoppar. Däremot har han problem med att snopparna står upp.