Så blir Anita Ekbergs begravning

1 av 6
NÖJE

ROM. Hon var kanske den sista riktiga divan – den svenska världsstjärnan med 40-talet filmer bakom sig.

I morgon klockan 11 sker begravningen av Anita Ekberg i Rom.

Och redan nu står det klart att det blir ett stort evenemang. Även med romerska mått mätt.

Sanningen är att de allra första planerna för begravningen fick ändras.

Till en början var det tänkt att begravningen skulle äga rum i Birgittakyrkan vid Piazza Farnese. Den ligger i rak vinkel mot Palazzo Farnese där drottning Kristina bodde sedan hon avsagt sig den svenska tronen.

Men Birgittakyrkan är för liten. Och ännu mindre är det så kallade Katarinakapellet i kyrkans krypta, där normalt den svenska kyrkan firar sina gudstjänster.

I jakt på en större lokal stannade man vid den Tyska evangeliska kyrkan, med vilken svenska kyrkan har samarbete när så krävs.

– Den har nästan 400 platser och svarar närmare mot behoven den här dagen, säger kyrkoherde Per Edler till Nöjesbladet.

Per Edler gör sitt första år i Rom och var tidigare kyrkoherde i Gamla Uppsala.

I jämförelse med Roms övriga väldiga basilikor är den lutherska ändå en tämligen modern och liten byggnad. Den kom till på 1820-talet. Men den har en förnämlig orgel. Det är redan klart att svenska kyrkans mångårige organist, Concezio Panone, som anses vara en av Roms skickligaste organister, skall stå för musiken.

– Vi har bestämt att Concezio inte bara spelar den vanliga kyrkomusiken utan även improviserar över motiv från filmerna Anita spelade i, förklarar Per Edler.

En annan av Italiens historiska filmskapare, Francesco Rosi, avled 92 år gammal bara något dygn före Anita Ekberg. Rosi är känd för en lång rad filmer som har gått rakt in i filmhistorien. På måndagsförmiddagen hölls en minnesstund för Francesco Rosi där Italiens president, Giorgio Napolitano, deltog. Det är ännu ingenting sagt om det blir en sådan minnesstund också för Anita Ekberg.

Däremot står det klart att efter gudstjänsten sker kremation, och först därefter kan Anita få vila vid sin brors närhet på begravningsplatsen i Skanör.

Att Anita Ekberg var en av filmhistoriens stora namn visar alla de italienska tidningarnas helsidor om henne.

Filmkritikerna koncentrerar sig framför allt på Fellinis mästerverk ”Det ljuva livet” och Anitas roll i den. Men många minns också hennes övriga filmer med Fellini: ”Intervjun”, ”Clownerna” och även episoden i ”Boccaccio ’70” som handlar om den bigotte Antonio. Han blir uppbragd över en jättelik reklamaffisch med Anita Ekberg som uppmanar romarna att dricka mera mjölk. En burlesk som Anita långt senare hade mycket roligt över.

Anitas begravning blir ännu en tilldragelse i filmvärlden – så räkna med mycket folk. Dessutom kommer den att äga rum vid Via Sicilia – bara några steg från Via Veneto. Symbolen för nöjen och flärd där ”La dolce vita” utspelade sig.

ARTIKELN HANDLAR OM