Världens första Melodifestival för hemlösa

1 av 3 | Foto: LINA WESTMAN
Nu ska Jacob Gordin ställa upp i de hemlösas första egna melodifestival.
NÖJE

Han var själv hemlös i två år. Nu ska Jacob Gordin, känd från TV3:s ”True ­talent”, ställa upp i de hemlösas första egna melodifestival.

– Jag vet hur det är själv och kan sätta mig in i hur en del människor har det i dag, säger han.

Det är Kavian Ferdowsi som själv var hemlös i flera år, som nu skapat den internationella melodifestivalen för de hemlösa.

– Många hemlösa är väldigt kunniga och har talang, men det finns ingen som lyssnar på dem. Så jag ville hedra hemlösa och lyfta upp den talangen som de har, säger Kavian Ferdowsi.

Tävlingen är dock öppen för alla, inte bara för hemlösa.

– I nuläget har vi fått in 76 bidrag från drygt 30 länder.

Alla får vara med

I tävlingen kommer artister från hela världen kunna tävla mot varandra för att få sin låt utvald till att bli årets hemlösas sång. En som skickat in ett bidrag är Jacob Gordin, 48. Han blev känd för den breda publiken genom sin medverkan i TV3:s ”True ­talent” och var i början på 80-talet trummis i Gävlebandet Bizex-B och har släppt flera soloskivor.

– Det här är för alla. Man behöver inte vara hemlös eller tandlös eller missbrukare på något sätt för att vara med i den här festivalen, Det här är första gången i hela världen som det här anordnas, säger Jacob Gordin.

– Jag fick ett samtal av en vän där han undrade om jag kan skicka in en låt. Det blev låten ”Kärlekens barn” som jag också kommer att släpps som singel i februari.

”Brinner mycket för hemlösa”

I föreställningen ”Fragment av två liv” har han tillsammans med Håkan Hemlin bland annat pratat om hur det är att växa upp på fel adress och med adhd i en tid där inget visste vad det var. Jacob Gordin har själv varit hemlös.

– Jag brinner mycket för hemlösa, och har verkat för hemlösa tillsammans med bland annat Carola. Jag var själv hemlös i två års tid på grund av mitt missbruk. Jag vet och kan sätta mig in i hur en del människor har det i dag och vill också göra gott.

Andra länder som skickat in bidrag till festivalen är bland andra USA, Sydafrika, Nigeria och Iran.

Slutfinalen är den 30 januari på Sergels torg i Stockholm och hela festivalen direktsänds på Youtube.

Läs mer om festivalen här.

FAKTA

Jacob Gordin

Ålder: 48 år.

Yrke: Projektledare, artist.

Aktuell: Med singeln ”Kärlekens barn” som släpps den 14 februari. Medverkar i ”Go'kväll” den 14/1.

Om: Blev känd för den breda publiken genom sin medverkan i TV3:s ”True ­talent”. Var i början på 80-talet trummis i Gävlebandet Bizex-B. Har släppt flera ­soloskivor.

ARTIKELN HANDLAR OM