Här fördes Anita Ekberg till sista vilan – i Rom

Aftonbladets Åke Malm på plats på svenska filmikonens begravning

1 av 57
NÖJE

ROM. Flera hundra personer har samlats i den tyska evangeliska kyrkan i Rom för att ta farväl av en av filmhistoriens största stjärnor - Anita Ekberg.

Några minuter före klockan 10 rullade bilen från begravningsbyrån ifrån Genzano upp framför kyrkan.

– Vi gjorde en sväng runt Anitas villa i Genzano. Hon hade bett om detta under de sista dagarna. Ett slags symboliskt avsked, berättar Paolo Martinelli som körde begravningsbilen.

Klockan 11 inleddes begravningsakten i den tyska evangeliska kyrkan i Rom.

Utanför kyrkan hade en liten grupp samlats – framförallt fotografer, paparazzi som jagade Anita i kvarteren under inspelningen av ”Det ljuva livet”.

Vid tiotiden bars kistan - höljd av blommor - in i kyrkosalen. Ovanpå den enkla ljusbruna kistan låg en stor bukett från familjen.

Och en liten vit ros från Aftonbladet.

400 personer på plats

Till höger om kistan låg den stora gula kransen från Lars Hector, vännen sedan 40 år som så många gånger hjälpte Anita till olika festarrangemang.

– Kalla mig festmogul, säger Lasse till Aftonbladet.

På plats är också Antonio Gerini, stor nattklubbsägare vid Via Veneto. Han berättar hur Anita räddade honom undan arresten.

Det hände i Castrovillari i Kalabrien. Anita deltog i Rally för filmen, en PR-turné för att främja filmkonsten. Folkmassan blev hysterisk över att se Anita. Trängseln blev så våldsam att Anita började gråta.

– Situationen var så kritisk att jag körde med berått mod in i folkmassan. 50 skadades och jag anklagades av åklagaren för försök till massaker. Men Anita ställde upp vid rättegången och det hela slutade med en frikännande dom, säger Antonio Gerini.

Ska begravas bredvid sin bror

Först var det tänkt att ceremonin skulle hållas i Birgittakyrkan vid Piazza Farnese. Men kyrkan var för liten och gudstjänsten fick flyttas till tyska evangeliska kyrkan, som rymmer 400 personer.

Aftonbladets reporter Åke Malm, som är på plats under ceremonin, beskriver hur många av gästerna tillhör Anita Ekberg publik.

– Filmvärlden har glömt henne, men här är vi, alla i hennes publik, säger gästen Fernando Quartz.

Vid klockan 12 hade gudstjänsten avslutats, till tonerna av stycket Partirò, som kan översättas till "nu åker jag".

Ska begravas bredvid sin bror

Svenska kyrkans kyrkoherde Per Edler höll i ceremonin och svenska kyrkans mångårige organist, Concezio Panone, som anses vara en av Roms skickligaste organister, stod för musiken.

– Vi har bestämt att Concezio inte bara spelar den vanliga kyrkomusiken utan även improviserar över motiv från filmerna Anita spelade i, har Per Edler berättat för Aftonbladet.

Övriga psalmer som spelades var God is a three letter word for love, som skrevs för Alice Babs av Duke Ellington, Den blomstertid nu kommer och How great Thou art.

Anita Ekberg avled på söndagsförmiddagen. Hon blev 83 år gammal.

Efter ceremonin förs hon till sin sista viloplats i skånska Skanör. Hon begravs vid sin brors sida.

ARTIKELN HANDLAR OM