Guldbagge-ordföranden slår tillbaka mot kritiken

Inköpschefen: ”Blir ursinnig och indignerad”

1 av 3
”HAN VAR HATAD AV KULTURELITEN” Filmen om Björn Afzelius har haft stora publikframgångar och hyllats av kritiker. Men det blir ingen Guldbagge. ”Det är möjligt att den är för folklig eller bred. Eller behandlar fel ämne”, säger regissören Magnus Gertten.
NÖJE

Dra tillbaka nomineringarna och utse en oberoende kommitté.

Det kräver filmprofilen Mattias Nohrborg efter att dokumentären om Björn Afzelius blivit utan nominering till Guldbaggen.

– Det är helt orimligt, säger juryordföranden Jannike Åhlund.

Den har hyllats av kritikerna och lockat massor av folk till biosalongerna. Men ändå blev ”Tusen bitar”, som porträtterar musikern Björn Afzelius, inte en av filmerna som gör upp om en Guldbagge.

Det har gjort Mattias Nohrborg rasande. Han är inköpschef på Triart Film, som distribuerar ”Tusen bitar”.

I en debattartikel i Dagens Nyheter anklagar han kommittén som valt ut Guldbagge-kandidaterna i dokumentärfilmskategorin för att vara partisk:
”Jag blir ursinnig och indignerad när jag upptäcker Svenska Filminstitutets nonchalans och ignorans visavi dokumentärfilmsgenren”.

”Inget fel”

Det Nohrborg reagerat på är att det i kommittén sitter två personer från Göteborgs Filmfestival och två från Tempo-festivalen – och gruppen har röstat fram två filmer som visats på just de festivalerna.

”Det brukar kallas för korruption”, skriver han.

Men Jannike Åhlund, ordförande för Guldbaggejuryn, håller inte med.

– Det är inget fel att medlemmarna i kommittén lyfter fram film som de anser håller hög kvalitet. Det är inte automatiskt den film som får störst biopublik som ska få en Guldbagge, säger hon.

Har ändrat regelverket

Mattias Nohrborg kräver nu att nomineringarna ska dras tillbaka. Han vill också att en oberoende kommitté utses. Men inget av det kommer hända, enligt Jannike Åhlund.

– Det är helt orimligt. Men vi har under året haft en diskussion som lett till att regelverket gjorts om. Det har lett till att det i den här kommittén sitter färre personer från filmfestivalerna. Men det har inget med hans kritik att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM