William Spetz: Jag trodde tvivlet skulle förgöra mig

Youtube-stjärnan om dåliga självförtroendet inför nya SVT-serien

1 av 3
William Spetz.
NÖJE

Han har hundratusentals följare på sociala medier.

Nu är komikern och Youtube-stjärnan William Spetz, 18, tillbaka med en ny serie i SVT.

– Jag trodde att tvivlet skulle förgöra mig, säger han.

Fråga den yngre generationen och de allra flesta vet vem William Spetz, 18, är.

2010 började han göra humorklipp och ladda upp dessa på Youtube. Det dröjde inte länge innan succén var ett faktum. Som 16-åring fick han en egen humorshow på SVT Play och nu är det dags för William Spetz att uppfylla sin högsta dröm i den nya serien ”Låt oss ställa till en scen”.

– Det har varit så lärorikt att jag blir helt matt av att bara tänka på det, säger han.

Alltid tvivlat

I programmet får William Spetz möta kända svenska skådespelare för att prata om bland annat prestationsångest. Sedan spelar han även in en scen med sin gäst. William Spetz högsta dröm är att bli just skådespelare och han går teaterlinjen på gymnasiet i Umeå. Men tvivlet har alltid funnits där.

– Innan serien tänkte jag att tvivlet var farligt och att det kunde förgöra mig. Att det kommer att göra så att allt går åt helvete. Men ju mer jag pratat med de här skådespelarna, desto mer har jag insett att jag behöver tvivlet. Det är tvivlet som är drivkraften, säger William Spetz.

Han har lärt sig att inte låta osäkerheten påverka honom.

– Det är en sak att känna någonting, det är en annan sak att låta sig påverkas av det. Jag får tvivla och känna mig dålig, men jag ska inte ställa in saker, jag ska inte ge upp drömmen jag har.

Förebild för många

Går man in på någon av William Spetz sociala medier tar det inte lång tid innan man upptäcker att många ser upp till honom.

Hur känner du själv att du axlar förebildsrollen?

– Det är nu jag låter självgod och säger att jag tycker att jag axlar den väldigt bra, säger han och skrattar.

– Nej, men det kan inte jag bedöma. Jag blir jätteglad och ärad när någon säger det. Jag vet hur viktigt förebilder är och jag ser själv upp till människor hela tiden.

Det är inte så att du kommer att spåra totalt snart?

– Haha! Jag ska följa mitt hjärta. Och förhoppningsvis leder inte mitt hjärta mig till droger eller förfall! Men jag ska försöka följa den så får vi se vart vi hamnar. Noterade du att jag inte sa nej nu?, säger William Spetz och brister ut i skratt.

Fotnot: ”Låt oss ställa till en scen” består av 7 avsnitt x 15 minuter och har premiär söndag den 18 januari i SVT Flow.

FAKTA

Det här är William Spetz

Namn: Frans Erik William Malmström Spetz

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma Jenny, pappa Håkan och lillasyster Ebba.

Bor: Umeå.

Yrke: Teaterelev och skådespelare.

ARTIKELN HANDLAR OM