USA dömer ut GW-serie

Bistra ord när recensenterna får säga sitt

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Många kritiserar GW:s ”Bäckström” som nyligen hade premiär.
NÖJE

HOLLYWOOD Flera av USA:s veckotidningar gjorde tummen upp för Leif GW Perssons serie ”Bäckström” i USA.

När dags- och branschtidningarna tycker till inför tv-premiären på torsdagen är det dystrare.

Bara ett par av betygen är positiva till serien som bygger på den svenske kriminologens och författarens romanfigur, Evert Bäckström:

■ ■ Variety:

”Bäckström”, visar det sig, är bara 2015-språk för ”House”, med Rainn Wilsons Dwight Schrute upphöjd till huvudrollsinnehavare rollfiguren alltid trodde att han förtjänade i ”The office”.

■ ■ San Francischo Chronicle:

Rainn Wilson kan bära en serie, bara inte den här, som den är skriven. Det betyder inte att det är en enda röra, men på flera nivåer har den påtagliga trovärdighetsproblem som behöver tacklas för att effektivt kunna bygga på en sympatisk Wilson.

■ ■ Huffington Post:

Det är svårt att hitta mycket i ”Bäckström” som känns fräscht eller originellt. Det är som om en blandning av polisklichéer, idéer för antihjältar och gnällgeni-koncept hällts i en mixer, garnerats med humorförsök som många gånger inte fungerar. ( ) Det slutar med att ”Bäckström” blir en udda tonblandning som har svårt att klart kommunicera vad den är och demonstrera vad den vill vara, samtidigt som den rör sig framåt.

■ ■ Wall Street Journal:

Som rollfiguren är skriven framstår inte surkarten Bäckström kraftfull nog att vara märkvärdigt förolämpande eller socialt syrlig. Men om tittarna tillräckligt länge hoppas på att han ska förändras kan de belönas med andra nöjen från serien.

■ ■ Newsday:

Efter en skakig start hamnar ”Bäckström” i en tydlig och bekväm serierytm. (Tidningen ger ”Bäckström” betyget C+).

■ ■ The Gazette (Colorado):

Medan det är ibland svårt att sätta fingret på seriens äkte genre är ”Bäckström” full av potential. Med en intressant huvudfigur och inslag av udda humor avviker den framgångsrikt från traditionella, formelmässiga brottsserier.

■ ■ The Oregonion:

Att döma av de två episoderna efter pilotavsnittet är de mest uppmuntrande nyheterna att serien lugnar ner sig och blir bättre.

■ ■ Los Angeles Daily News:

Det är inte mycket nytt i den här kriminalserien, men så här långt är det oväntat och roligt, som en allvarlig ”Brooklyn nine-nine”. ”Bäckström skulle till och med kunna utvecklas till en serie det är värt att fastna för.

ARTIKELN HANDLAR OM