”Det dök upp en hel del syskon”

Kjell Bergqvist skriver bok om sin tuffa uppväxt

1 av 4
Kjell Bergqvists betyg i skolan sjönk stadigt när han började dricka.”Jag gick ut nian med 4,9 i betyg men första året på gymnasiet hade jag sänkt dem till under 2”, säger han.
NÖJE

En turbulent uppväxt, alkohol innan skolan och kvinnohistorier.

Snart släpper den folkkäre skådespelaren Kjell Bergqvist, 61, sin självbiografi.

– Jag blev ett av mellan­ölets offer, säger han.

Kjell Bergqvist är en av våra mest hyllade och omtyckta skådespelare. Han har fått flera Guldbaggar för sina filminsatser. Nu medverkar Bergqvist i komedin ”Prästen i paradiset”. 61-åringen spelar en präst vid Svenska kyrkan i Thailand i vad som beskrivits som en av hans sista roller.

Senare i vår kommer också boken ”Kjelle Berka från Högdalen”. Där beskriver Kjell Bergqvist, tillsammans med skribenten och vännen Hans Christiansen, sin uppväxt. Den var långt ifrån okomplicerad.

”Fem, sex barn”

Som barn levde Kjell Bergqvist under knappa förhållanden. På en pressträff i går berättade 61-åringen att det tillkom nya barn flera gånger i hemmet.

– Det dök upp en del syskon under vägen. Till slut hade mamma fem, sex barn.

Mycket mellanöl

– En dag när jag var sju ringde det på dörren. Där stod en kille som visade sig vara min kusin. Sedan flyttade han in hos oss och bodde där några år.

Under skoltiden började Bergqvist dricka öl. Mycket öl.

– Jag blev ett av mellan­ölets offer och var ofta full redan till lunch i skolan. Jag gick ut nian med 4,9 i betyg men första året på gymnasiet hade jag sänkt dem till under 2.

Kriminell kusin

I många år bodde Kjell Bergqvist tillsammans med sin kusin Svenne. Han hamnade dock senare i kriminalitet.

– Jag gick på scenskolan och han sprängde kassaskåp.

– Jag har aldrig träffat en människa med så stort rättspatos som min kusin kassaskåpssprängaren, vilket kan verka märkligt med tanke på vad han sysslade med. Han lärde mig att aldrig ta skit uppifrån, från människor med makt som vill trycka ner andra.

I boken lovar skådespelaren också att berätta om sina kvinno­affärer. Den är planerad att släppas i början av april.

Det här är Kjell

Namn: Kjell Bertil Leonard Bergqvist. Ålder: 61. Bor: Stockholm. Familj: Gift med Karin Bergqvist sedan 2004. De har en son tillsammans. Var tidigare gift med Yvonne Ryding, som han har två döttrar med. Kjell Bergqvist har en tredje dotter från ett tidigare förhållande. Filmer i urval: ”Den bästa sommaren” (2000), ”Leva livet” (2001), ”Bröllopsfotografen” 2009, ”Mammas pojkar” 2012, ”Monica Z” 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM