Fredrik Wikingsson hotades för sin film

Fredrik Wikingsson: ”Jag blev helt ställd”

1 av 4
NÖJE

GÖTEBORG. Hos de flesta lär filmen ”Filip & Fredrik möter Trevligt folk” locka till skratt, tårar, leenden och positiva tankar.
Men det finns också mörka krafter i dagens Sverige.
– En man på ICA sa: Hoppas dina somaliska vänner ger dig en riktig kulturell våldtäkt framöver, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

Första biofilmen för den populära tv-duon är en feelgood-dokumentär om ett bandylag bestående av somaliska invandrare i Borlänge, som mot alla odds lyckas ta sig ända till bandy-VM i Irkutsk i Ryssland. ”På köpet”, får man en positiv skildring av ett lyckat integrationsprojekt i dagens Sverige, där annars främlingsfientliga Sverigedemokraterna växer sig allt starkare.

Patrik Andersson, entrepenör i Borlänge, var den som drog igång alltihop.

– Brage åkte ur Superettan i fotboll. Rockfestivalen Peace and Love lades ned. Företagen varslade folk. SD hade 24 procent i opinionsmätningarna. Alla pratade så negativt om Borlänge, jag ville hitta ett projekt som tvingade svenskar och invandrare, i det här fallet somalier, att göra något gemensamt.

– Men det spelade absolut också roll att jag lever med en kvinna från Sri Lanka. Hur jag hört om all skit hon och hennes vänner blir kallade för.

– När vi skulle fixa sponsorer, var det flera som ställde upp med pengar mot löfte om att INTE bli omnämnda, av rädsla för hur det skulle påverka deras affärer.

”Blev helt ställd”

Filip & Fredrik har också märkt av detta, redan innan någon ens har haft möjlighet att se filmen.

– Jag var på ICA i Bromma. En städad man kom fram och sa: Hör du du, jag hoppas att dina somaliska vänner ger dig en riktig kulturell våldtäkt framöver. Jag blev helt ställd, säger Fredrik Wikingsson.

– Det är otroligt mycket på Twitter att man är dum i huvudet. Och när trailern släpptes, fick SF stänga ned kommentarsfältet på YouTube efter tio minuter. Rasister och sverigedemokrater, det är de som orkar kommentera, säger Filip Hammar, som hoppas att filmen kan göra lite skillnad:

– Det behövs något om integrationen som är roligt och glatt. Och bara det faktum att svenska folket får lära känna några somalier. Hur många gör det? Som Patrik säger i början av filmen: Vi måste börja prata med varandra.

Sagt om filmen

Karin af Klinteberg, regissör, om att jobba med Filip & Fredrik:

– Som många estradörer, så gäller det att få dem att tro att alla idéer egentligen kommer från dem (skratt). Faktum är att de är ganska bortklippta i filmen. De har gjort så mycket mer, är så mycket eldsjälar för det här projektet, än vad som syns i själva filmen.

Pelle Fosshaug, bandylegendar och lagets tränare, om sitt engagemang i projektet:

– Första målsättningen var inte att skjuta ett mål i krysset, utan att få somalierna att känna tillhörighet bland svenskarna. Men spelarnas utvecklingskurva är explosionsartad, de har blivit tusen procent bättre på ett år. Nu åker vi till bandy-VM i Chabarovsk i Ryssland.

Ahmed Hussein, spelare, om Pelle Fosshaug, känd för sitt ”bad boy”-rykte:

– Jag har ju sett lite av det på YouTube-klippen, många har idéer om Pelle, men… jag tycker han är en av de snällaste personer jag träffat i hela mitt liv. Vi älskar alla att träna under honom.

Abdihakiin Mohamed, spelare och lagkapten i Somalias landslag, om vad alltihop har betytt för honom:

– Förr sa man bara ”hej” och ”hej då” till svenskarna i skolan, nu har man fått något att prata om, det är jättebra. Jag har också lärt mig språket bättre.

ARTIKELN HANDLAR OM