’Flera har trott det slagit slint’

Martin Björk om nakenchocken och nya sångkarriären

1 av 4
NÖJE

Han har nakenchockat Instagram varje dag de senaste veckorna.

Nu avslöjar program­ledaren och dj:n Martin Björk, 43, orsaken bakom de avklädda bilderna.

– Det har varit världens ångest, säger han.

En gång om dagen i två veckor har Martin Björk visat upp sin synnerligen vältränade kropp i samma tillstånd som han kom till den här jorden: Spritt språngande naken.

Spekulationerna om orsakerna har gått åt olika håll. Hybris, har några hävdat. Andra har trott att det handlar om en försenad 40-årskris.

”Kände mig väldigt naken”

Men den verkliga anledningen är en helt annan. Den 43-årige mångsysslaren har börjat göra musik. I dag släpps hans första egna låt, ”Ricochet”.

– Jag ville bygga upp intresset kring låten och samtidigt ville jag göra något som representerar känslan jag hade inför att jag ska släppa en låt för första gången i mitt liv. Jag kände mig väldigt naken, sårbar och utsatt. Korparna kraxar alltid runt omkring och bara väntar på att hugga mig. Det är så det funkar.

– Det har varit sjukt jobbigt att lägga ut de där bilderna. Många har nog trott att det slagit slint i huvudet på mig.

Tv- och radioprogramledare

Martin Björk fick sitt tv-genombrott som programledare för ”Fråga Olle" i Kanal 5 1999. Därefter följde 15 år i olika tv- och radioprogram. Han blev en välkänd och profilerad programledare. Men genom hela karriären har han haft en intensiv rädsla för att misslyckas. Den känslan har han aldrig riktigt lyckats skaka av sig.

Prestationsångesten har förstärkts av korparna, som Martin kallar dem, kommit varje gång han försökt sig på nya saker.

– De kom när jag började med standup och när jag tog mina första stapplande steg på teaterscenen. Och jag är ganska säker på att de kommer att komma nu också.

Hur påverkar det dig?

– Jag kan absolut bli ledsen när folk skriver elaka saker på Instagram. Jag säger inte att jag är överöst med näthat, men det finns där. Kanske tar jag åt mig för mycket ibland.

– Egentligen kanske jag inte är rätt person för att vara i offentligheten. Jag kanske skulle må bättre om folk inte tyckte och tänkte så mycket om mig. Men man får lära sig att skilja på konstruktiv kritik och meningslösa påhopp.

Vill stå upp mot näthatet

Med de avklädda bilderna vill Martin Björk också markera mot näthatet.

– Det är så lätt att bli en hackkyckling på sociala medier så fort man gör någonting som är utanför normen. Det är så många som vill trycka ner den som sticker ut. Du kan få äta så mycket skit. Men jag vägrar att ställa upp på det.

Han fortsätter:

– Om jag tar åt mig som en vuxen människa så kan jag bara föreställa mig hur det känns för 14-15-åringar som sticker ut. Det måste göra så jävla ont.

De ilska reaktioner som Martin Björk möter brukar han besvara i en lätt ton.

– Jag brukar svara men något positivt. Då blir det oftast bra, för de flesta vill bara provocera fram en motreaktion från mig.

”Otroligt blottad”

”Ricochet” har producerats av Jacob Stiernspetz och det är textförfattaren Chris Holsten som sjunger. Men låten är ändå väldigt mycket Martin Björks eget projekt.

– Jag är otroligt blottad. Men det är också otroligt häftigt att göra det, fast jag känner mig väldigt sårbar.

Under de senaste åren har Martin Björk dj:at mycket. Med tiden har viljan att göra egen musik vuxit fram.

– Jag har alltid tyckt att det varit kul att spela och göra musik, men jag har aldrig tänkt att jag var tillräckligt bra för att släppa en egen låt.

Vändningen kom när han gick en snabbkurs i ett musikprogram i somras. 

– Jag är otroligt stolt över vad jag åstadkommit.

Sedan följde några månaders intensivt arbete. låten släpps tillsammans med en musikvideo som spelades in i Stockholm i helgen.

– Låten handlar om att inte låta sig tryckas ner, och det temat går igen i videon också. Jag är otroligt stolt över vad jag åstadkommit.

Vad har du för planer framöver?

– Det enda jag hoppas på nu är att låten kommer tas emot väl. Allt utöver det är bara bonus.

Fler som visat sig nakna på Instagram

Miley Cyrus Den 22-åriga sångerskan har blivit känd för att lägga ut avklädda bilder på Instagram. I december visade hon bröstvårtorna i protest mot tjänstens strikta nakenhetspolicy.

Justin Bieber Långt före kalsongreklamen bjöd flickfavoriten Justin Bieber på sig själv på ett väldigt fysiskt sätt på Instagram. 2013 orsakade en bild på Biebers nakna rumpa kaos, trots att den snabbt plockades ner.

Chelsea Handler Den amerikanska komikern har lagt upp flera bilder på sin nakna barm för att belysa hur olika mäns och kvinnors kroppar blir bemötta.

Lars Ohly Vänsterpartiets förre ledare kanske inte är den du först förknippar med nakenchocker. Men 2013 bjöd han sina Instagramföljare på betydligt mer hud än vad som var tänkt när han skulle visa upp en tatuering.

ARTIKELN HANDLAR OM