Kultartist död – sålde 60 miljoner skivor

Demis Roussos blev 68 år

1 av 7 | Foto: Keith Hammett
ABBA och Demis Roussos.
NÖJE

Han blev världsberömd för hitlåten "Forever and ever".

Nu är den grekiske kultartisten och smörsångaren Demis Roussos död.

Roussos dog på ett sjukhus i Aten.

Han föddes i Egypten och var från början med i det progressiva rockbandet Aphrodite's Child tillsammans med Vangelis, som senare blev berömd filmmusikkompositör i Hollywood. De samarbetade även på soundtracken till ”Triumfens ögonblick” (1981) och ”Blade runner” (1982).

Roussos blev soloartist på 70-talet och slog igenom brett 1973 med singeln "Forever and ever". När hans låtar klättrade på listorna i olika länder spelade han in nya versioner av dem på olika språk.

Passagerare på kapat flygplan

Hans privatliv hade sina dramatiska stunder. 1985 satt Roussos på ett flygplan till Aten när palestinska terrorister kapade det. Han släpptes efter förhandlingar med terroristerna. Då hade han suttit fast i dagar på planet, som hade landat i Beirut.

Han kämpade även med sin vikt och depression, men lyckades i början av 80-talet gå ner 50 kilo på tio månader och skrev en bok om upplevelserna.

Under åren blev artisten känd som ”kaftankungen”, eftersom han ofta bar plagget.

Demis Roussos fortsatte släppa skivor och turnerade fram till nutid. 2006 släppte han liveskivan ”Live in Brasil”.

”ABBA och jag roffade åt oss allt”

Andra hits som Roussos blev berömd för är ”Goodbye” and ”Quand je t'aime”. Han sålde mer än 60 miljoner skivor, enligt BBC.

– 1975 var jag den populäraste manlige artisten i Storbritannien och hade den populäraste singeln och albumet. ABBA och jag roffade åt oss allting, sa han i en intervju med The Guardian 1999.

Roussos dog tidigt i söndags morse, 68 år. Det är i nuläget inte känt hur han dog.

Få björnkoll på nöjesvärlden och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM