Hon bantar – för att kunna få barn

”Biggest loser”-Karin om övervikten som gjort en graviditet omöjlig

1 av 4
NÖJE

När Karin Svärd, 40 mötte sitt livs kärlek i Lukas började drömmen om barn att spira.

Men hennes övervikt satte stopp.

Nu startar hon resan mot en hälsosam kropp i ”Biggest loser – tro, hopp och kärlek”.

De träffades på nätet för sex år sedan. Karin, med en livslång kamp mot övervikt i bagaget och Lukas, med ett hopp om att äntligen få vara sig själv efter en könskorrigering. På första dejten sa det klick direkt, och tre månader senare var de förlovade. 

– Vår kärlekshistoria blev stark så otroligt fort, säger Karin Svärd.

Kunde inte få barn

Men att det skulle fungera var ingen självklarhet. Som 18-åring genomgick Lukas en könskorrigering, något Karin inte kände till när de började träffas. Ingreppet gör att paret inte kan få barn på naturlig väg, utan behöver hjälp i form av insemination. Men när de vände sig till vården för att förverkliga drömmen om en familj möttes de av ett stenhårt besked. Karin var för tjock. Hennes  BMI var för högt och hennes övervikt hade det lett till att hon drabbats av diabetes och högt blodtryck.

– Läkaren sa det med ett sådant förakt. Det var en väldigt sårbar situation och hennes ord etsade sig fast i mig, säger Karin.

"Blev så arg på mig själv"

Läkaren menade dessutom att Karin omöjligt skulle lyckas gå ner i vikt på egen hand, det var lika bra att hon ställde in sig på en gastric bypass-operation. Men Karin ville inte opereras.

– Jag fick en plats men valde att tacka nej. Jag blev så arg på mig själv över att det skulle behöva gå så långt att jag skulle behöva ta det alternativet.

Men hennes och Lukas längtan efter barn fanns kvar. Och efter att i flera år ha sökt till Sjuans ”Biggest loser – tro, hopp och kärlek”, och flera gånger kommit så långt som till slutcastingen, blev hon äntligen antagen.

Hoppas bli hälsosam

Nu hoppas hon att programmet ska hjälpa henne att bli normalviktig, hälsosam och redo att föra livet vidare.

– Det var en så fantastisk befrielse när de ringde och sa att jag kunde packa min väska. Jag kände ett lugn, säger Karin.

Hon får stort stöd av maken Lukas, som varit en del av hennes kamp mot övervikten i flera år. Han använder de svårigheter han gått igenom för att peppa Karin när orken tryter.

– Vi har båda haft det ganska tufft. Men när man haft ett jobbigt liv kan man plocka upp saker och använda dem till något bra, säger han.

Tillsammans vill de hjälpas åt för att Karin ska bli så hälsosam att ett långt liv tillsammans är möjligt.

– Jag älskar Lukas över allt annat och jag vill inte sätta honom i en situation där han har en fru som är sjuk. Som inte orkar och som hindrar honom i livet, säger Karin.

FAKTA

Namn: Karin Svärd.

Ålder: 40 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Lukas.

Gör: Kompetensutvecklare.

Tjänar: 303 000 kr (2013 års inkomst).

Karin om...

De andra ”Biggest loser”-deltagarna: ”Jag träffade många fina personer på slottet och vi fick en bra sammanhållning. De är så fina allihopa”.

Sin viktkamp: ”Jag är 40 år, och har provat lika många dieter som jag är gammal. Vissa har funkat i tre dagar, andra i två timmar. Jag har aldrig någonsin varit smal.”

Den tuffa träningen: ”Det är extremt det man gör, både när det gäller träning och mat. Det skulle jag nog inte orka om jag inte visste att det gällde en begränsad tid och ett tv-program.”

ARTIKELN HANDLAR OM